Gradski odbor Pokreta Obnove Kraljevine Srbije Požarevac najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin.

Tražimo da nadležni organi sprovedu detaljnu istragu i da se počinioci ovog nedela, koje se dogodilo u noći između 22 i 23. oktobra, privedu pred lice pravde i dobiju adekvatnu kaznu. Jedino tako se možemo nadati i verovati da se ovakvi i slični incidenti neće dogoditi u budućnosti. Ovo je napad, ne samo na požarevačku, već i na srpsku kulturu i istoriju.

Podsetimo, spomenik je postavljen 1923, posvećen je vojnicima koji su učestvovali u balkanskim i Velikom ratu 1912-1918 , a sastoji se iz figure vojnika u šinjelu, naslonjenog na pušku, te i postamenta na koji su uklesana imena 140 junaka. Nalazi se u delu grada koji se naziva Gornja mala, na raskrsnici ulica Kosovske, Deligradske i Svetosavske.

Spomenik se sastoji od visokog postamenta na koji je postavljena skulptura vojnika. Na postamentu kvadratnog preseka se na sve četiri strane nalaze spomen ploče od crnog mermera sa imenima sto četrdeset palih vojnika u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. U vrhu svake ploče iznad imena palih ratnika uklesan je po jedan stih: OTADžBINU GRUDI ŠTITE, ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU, BLAGO ONOM KO DO VJEKA ŽIVI i SLAVNO JE ZA OTADžBINU UMRETI.

Skulptura je izrađena u veštačkom kamenu. Srpski vojnik u pešadijskoj uniformi obučen je u dugačak šinjel, sa šajkačom na glavi i opancima na nogama. On čvrsto stoji sa rukama lagano oslonjenim na pušku, uhvaćen u momentu kratkog odmora. Vojnik je prikazan sa veoma izražajnim crtama lica i izrazom koji zrači zadovoljstom zbog pobede i ponosom na držanje srpskih vojnika u oslobodilačkim ratovima. Sama figura postavljena je čvrsto i statično, simbolišući snagu i stamenost srpskog naroda, koji iako desetkovan u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, nije poklekao.

GrO POKS Požarevac