BROJ zaključenih brakova u Srbiji sve više opada, broj razvoda je u porastu, mlada i mladoženja sve su stariji, a raste i broj dece rođene u vanbračnim zajednicama.

Za tri odsto je manji i broj prvih brakova (28.113), a prosečna starost mladoženje je 34,5 godina, a neveste 31,3.Podaci RZZS pokazuju i da su najčešće bračni parovi državljani Srbije, i to iste nacionalnosti u čak 88 odsto slučajeva. U dve trećine novosklopljenih zajednica mlada i mladoženja imaju i isti stepen obrazovanja i obije su ekonomski aktivni.

Prosečno trajanje prekinutog braka je 13,5 godina, a prosečna starost muža pri razvodu 44,2 godine, dok je žene 40,6. Tokom 2016. i 2017. imali smo manje razvoda, da bi pre dve godine brojke opet naglo porasle. Veze se najčeće rasturaju u prvih pet godina od venčanja, nešto malo manje u drugih pet, a zanimljivo je da odmah posle toga „pucaju“ brakovi posle srebne svadbe!

Nešto malo više razvedenih brakova su oni sa decom (5.806) i to najčešće sa jednim detetom. Izdržavana deca najčešće su dodeljivana majci, a broj zajedničkih starateljstava veći je nego u slučajevima kada starateljstvo dobije samo otac.

Stopa venčanja u odnosu na broj stanovnika najniža je u Južnoj i Istočnoj Srbiji, a najviša u Beogradskom regionu i Vojvodini. Stopa razvoda najviša je u Vojvodini, a najniža u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. U RZZS još kažu i da je razvoda prošle godine za 1.518 više nego 2015.

– Muškarci i žene sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i razvode. Razlika u godinama između supružnika u proseku iznosi nešto više od tri godine. Muškarci su stariji od žena posmatrajući i zaključene i razvedene brakove – konstatuju u RZZS.

NAJVIŠE SOFIJA I LUKE

PROŠLE godine rođeno je 64.399 beba. Najčešće ženska imena bila su: Sofija, Dunja, Sara, Teodora, Milica, Mila, Helena, Tara, Nikolina i Lena.

Najčešća muška su: Luka, Lazar, Stefan, Vasilije, Vuk, Aleksandar, Mihajlo, Andrej, Pavle i Filip.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments