NASA bespilotna letelica Insajt (InSight) bezbedno je sletela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku unutrašnjost te planete.

Inženjeri u laboratoriju JPL u blizini Los Anđelesa objavili su da uspešno sletanje potvrđuju signali poslati Zemlji sa jednog od dva minijaturna satelita koji su lansirani.

NASA je obajavila i prvu fotografiju sa Marsa.

Letelica je sletela na Mars nakon pola godine putovanja, dugog 548 miliona kilometara, a nakon lansiranja u maju iz Kalifornije.

Kako se navodi, letelica nosi instrumente koji detektuju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu merile nigde osim na Zemlji.

Nasinu sondu „InSight“ očekuje „pakleno“ sedmominutno sletanje na Mars

Na Marsu će Insajt provesti 24 meseca i beležiće seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvetlila misterije o postanku te planete, što bi moglo da razjasni i poreklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutarašnjem krugu Sunčevog sistema.

Nasina sonda „InSight“ Poslala prvu sliku sa CRVENE PLANETE! Letelica se posle 6 meseci bezbedno spustila! (FOTO, VIDEO) 11696

Naučnici očekuju da će na Marsu videti oko 100 potresa, koji će doprineti prikupljanju podataka o dubini, gustini i sastavu jezgra i površine planete.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments