Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su u našoj zemlji do danas, do 15 časova, testirani uzorci 3.563 osobe, od kojih je 207 pozitivno na prisustvo koronavirusa.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija istakla da su do sada ukupno 3.164 pacijenta hospitalizovana, dok se trenutno na respiratoru nalazi 95 pacijenata.

Od početka epidemije u Republici Srbiji testirano je ukupno 54.887 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, navela je ona i naglasila da je od poslednjeg izveštaja preminulo još pet osoba kao posledica infekcije ovim virusom.

Reč je o dve osobe muškog i tri ženskog poladok ukupan broj preminulih od početka epidemije iznosi 144 osobe, a procenat smrtnosti 1,92 odsto, ukazala je Kisić Tepavčević, uz napomenu da ukupan broj izlečenih građana iznosi 1.094.

Ona je precizirala da je distribucija pacijenata u odnosu na bolnicu u kojoj se trenutno leče sledeća – na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije leče se 63 pacijenta, u KC u Nišu u starom delu 160, u novoj zgradi KC Niš 279, u KC Vojvodine 80, u KC Kragujevac 87 pacijenata, u KBC „Dragiša Mišović“ 229, na Klinici za pulmologiju KC Srbije 81 pacijent, u KBC „Zemun“ 308 i u KBC „Zvezdara“ 307 osoba.

Takođe, kako je dodala, u Opštoj bolnici Pančevo smešteno je 115 lica, u Opštoj bolnici Leskovac 127, u Vojnoj bolnici „Karaburma“ 54, na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici 200 pacijenata, na Beogradskom sajmu 216.

Prema njenim rečima, u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu nalazi se 149, u Učeničkom domu u tom gradu 106 osoba i u Hali 1 Novosadskog sajma 91.

Kisić Tepavčević  je precizirala da se u Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru leči 41 osoba, a na Infektivnom odeljenju bolnice u tom gradu 19 pacijenata.

U privremenoj bolnici u Hali sportova u Kruševcu zbrinuto je 44 obolelih, u privremenoj bolnici „Plava hala“ u Čačku 14, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 48, na Institutu za rehabilitaciju „Selters“ u Mladenovcu 46 pacijenata, u Specijalnoj bolnici Banja Koviljača 56, u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji 48 i na Institutu za lečenje i rehabilitaciju Niška banja – hotel „Zelengora“ 197, dodala je ona.

Kisić Tepavčević je, kada je reč o ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacijama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, istakla da je na današnji dan ovaj virus potvrđen kod 534 korisnika i 131 zaposlenog.

Prisustvo ovog virusa registrovano je u 31 ustanovi ovog tipa, ukazala je ona i dodala da je do ovog trenutka zabeleženo da su izlečene 44 osobe koje se nalaze u ovim ustanovima.

Epidemilog Predrag Kon je, završavajući dnevni izveštaj ukupnog opterećenja obolevanjem i umiranjem od COVID-19 u Republici Srbiji, precizirao da je u KBC „Dragiša Mišović“, od 229 osoba koje se tamo leče, bilo 32 dece, 23 majke, šest beba od kojih su tri pozitivne, sedam porodilja od kojih su tri pozitivne, kao i šest trudnica.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments