Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju ovog juna iznosile 14 milijardi evra, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 147 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda. kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, dodaje se u saopštenju.

Neto devizne rezerve, što znači bruto rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju juna iznosile su 11,8 milijardi evra.

Bruto devizne rezerve su na međugodišnjem periodu povećane za 1,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema, ocenjuje centralna banka.

Na kraju juna bruto devizne rezerve su bile niže za 388,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, sprovedenih radi ublažavanja efekata korona-krize na domaću ekonomiju.

Ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcija manji smanjio je rezerve za 273 miliona evra, a neto razduženja Republike Srbije po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 127,4 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom juna po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima (ukupno 51,5 miliona evra), bili su više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima (ukupno 19,7 miliona evra) i u potpunosti amortizuju negativan neto tržišni efekat (19,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 582,8 miliona evra i bio je za 132 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvoj polovini ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 3,4 milijarde evra.

U junu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

NBS je navela da je „blagovremenim i adekvatnim reagovanjem na deviznom tržištu uspešno održala stabilnost na domaćem deviznom tržištu“, čime je povraćeno i poverenje međunarodnih investitora, pa je potreba za reagovanjem tokom juna bila značajno niža nego u aprilu i maju.

U junu je NBS na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 155 miliona evra, a od početka godine 1,03 milijarde evra.

Izvor: NBS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments