NBS: Inicijativa da Mileva Marić bude na novčanici dinara

Zabava

Povodom 70 godina od smrti naučnice Mileve Marić Ajnštajn pokrenute su inicijative da Narodna banka Srbije izda novčanicu sa njenim likom i da Univerzitet u Cirihu, na kojem je studirala, postavi njenu bistu.

Inicijative su pokrenuli generalni konzulat Srbije i Udruženje „Tesla Society“ iz Ciriha, prenose Novosti.
Ideja o novčanici nametnula se prošle nedelje kada su se, u organizaciji konzula Zorana Jeremića, Udruženja „Tesla Society“, Srpske pravoslavne crkve iz Ciriha i udruženja građana iz Srbije, na grobu Mileve Marić prvi put okupilli Milevini i Albertovi potomci.
Idejno rešenje za novčanicu prosleđeno je Narodnoj banci Srbije i sada se čeka odgovor.
Druga inicijativa, o postavljanju biste u zgradu Univerziteta u Cirihu, biće realizovana do kraja godine.

Podsetimo, u Novom Sadu ove jeseni treba da počne obnova kuće u Kisačkoj 20 gde je jedno vreme živela Mileva Marić sa suprugom Albertom Ajnštajnom. Obnova ove kuće trebalo je da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla, na kojoj piše da su u Kisačkoj 20 deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.

Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine. Tada se njihov unuk, Bernard Cezar Ajnštajn, obratio Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima, ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Međutim, Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo, a do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.