Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je propise kojima će korisnici kredita, koji su pozajmicu zaključili do 18. marta, svoje obaveze moći da izmire u nešto dužem vremenskom periodu od inicijalno predviđenog, saopštila je centralna banka.

Pravila će se primenjivati na potrošačke kredite, uključujući i one za kupovinu automobila, gotovinskog ili drugog kredita, koji nisu stambeni ili minusi po tekućem računu.

Dopuna Odluke o adekvatnosti kapitala banke i izmena Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda predstavljaju „pažljivo odmerenu reakciju na moguće pogoršanje finansijskog položaja građana koji su se zadužili pre nastupanja vanrednih okolnosti“, navodi se u saopštenju.

„Konkretno, banke će od dana stupanja na snagu propisa biti podstaknute da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita… i to na dodatnih dve godine duže u odnosu na trenutno važeći režim rokova otplate ovih kredita (koji podrazumeva rok otplate do 7 godina u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine, do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu)“, navodi se u saopštenju.

Navedene olakšice se mogu ponuditi dužnicima i u slučaju da je nakon refinansiranja, odnosno promene datuma dospeća poslednje rate, kreditno opterećenje dužnikovih prihoda veće od 60 odsto.

Centralna banka ocenjuje da se novim propisima mogu umanjiti rizici od rasta stope problematičnih kredita u ovom segmentu kreditiranja u periodu nakon isteka moratorijuma, da se doprinosi ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i da se stvaraju uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica.

„Ističemo da stimulisanjem odobravanja olakšanih uslova otplate kredita stanovništvu NBS ne odstupa od podsticanja prakse održivog kreditiranja i sprečavanja odobravanja nenamenskih kredita stanovništvu na rokove koji nisu u skladu s rizičnošću ove vrste proizvoda i kreditnom sposobnošću svakog pojedinačnog dužnika“, zaključuje se u saopštenju.

Autor: NovaEkonomja

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments