Foto: P.Jovanović

Prema novom zakonu gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti reagovati na kretanja na tržištu rada.

Nemačka vlada prihvatila je na svojoj sednici u sredu zakon o useljavanju stručne radne snage koji bi od 2020. trebao omogućiti i zapošljavanje kvalifikovanih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

„Ovaj zakon dolazi u pravo vreme jer ekonomija muku muči s manjkom stručnih radnika. Nemačkoj su potrebni radnici iz inostransva“, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutrašmnjih poslova Horst Seehofer (CSU).

Ministri privrede i rada, Petar Altmeier (CDU) i Hubertus Heil (SPD) su pohvalili novi zakon ocenivši kako će pružiti „pravedne šanse i uvesti jasna pravila“ u politiku useljavanja stručne radne snage.

Peter Altmeier je rekao kako se radi o „istorisjkom trenutku“ u kojem je Nemačka promenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

„Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja je trajala 30 godina“, rekao je ministar rada Altmeier aludirajući na dugogodišnje odbijanje političkih faktora u Njemačkoj zemlju proglasiti useljeničkom.

„Demografske promjene i digitalizacija stavljaju nemačku privredu pred velika iskušenja Već sad Nemačkoj nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika“, rekao je ministar rada Heil. On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki i da smeraju na bolju integraciju stranih radnika. Tako će, primera radi, uz stručno obrazovanje od presudne važnosti biti i poznavanje nemačkog jezika.

Nemačka vlada prihvatila zakon o useljavanju radnika izvan EU-a 12869
Foto: P.Jovanović

Bolja integracija

„Neće biti useljavanja u nemačke socijalne sisteme“, rekao je Seehofer.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik sme biti uposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje radnog mesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Nemačke ili Evropske unije.

Prema novom zakonu gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti reagovati na kretanja na tržištu rada i shodno potrebama povisivati ili snižavati kriterije za upošljavanje radnika koji ne dolaze iz Evropske unije.

Sukob između stranaka vladajuće socijaldemokratsko-demohrišćanske koalicije se najviše vodio oko pitanja tretmana osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom, ali se zbog nemogućnosti protjerivanja već godinama nalaze u Nemačkoj i koji su delimično integrirani u tržište rada.

Ovim osobama, među kojima je i mnogo žitelja zapadnog Balkana, će se uz određene uslove, poput poznavanja nemačkog jezika i dobre integracije u tržište rada, omogućiti trajno zapošljavanje na temelju novog zakona o useljavanju stručnjaka.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments