Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković objašnjava za RTS da kod neovlašćenog fotografisanja i snimanja, a potom i objavljivanja na društvenim mrežama, osoba koja smatra da je oštećena može da podnese privatnu tužbu. Javni tužilac i policija u tom slučaju ne mogu da postupaju po službenoj dužnosti.

Branko Stamenković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da kada je reč o neovlašćenom fotografisanju, oštećeno lice može da podnese privatnu tužbu.

„Internet se danas smatra javnim medijem i moguće je izvršiti krivično delo, ali za gonjenje takvog krivičnog dela je nadležno ono lice koje se smatra da je oštećeno“, napomenuo je posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Kada je reč o krivičnom delu uvrede, takođe je predviđeno podnošenje privatne tužbe.

Neovlašćenog fotografisanja i snimanja i uvreda jesu krivična dela, ističe Stamenković.

„Ona su propisana krivičnim zakonikom, predviđene su sankcije ali zakoniik pravi razliku da li MUP postupa po službenoj dužnosti ili je inicijativa za pokretanje postupka na oštećenom, građaninu“, ukazuje Stamenković.

Tužilaštvo prati društvene mreže od onog trenutka kad policija primeti da je došlo do izvršenja nekog krivičnog dela, ali prijavu mogu podneti i sami građani koji učestvuju u diskusijama, objašnjava Stamenković.

Jedan od najsvežijih primera za pokretanje postupka zbog izazivanja panike na društvenim mrežama jeste slučaj kada je proširena vest da je voda u Beogradu bila zatrovana.

„Imamo nekoliko osumnjičenih i biće krivično sankcionisana. I takva vrsta ponašanja koja zloupotrebljava društvene mreže treba da bude sankcionisana jer kvalitativna kontrola onoga što je na internetu ne postoji“, napominje posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Stamenković objašnjava da zamki na internetu ima mnogo i apeluje na roditelje da budu pažljivi.

„Roditelji dece ispod 18 godina treba da imaju uvid u to na koji način deca koriste internet i to u jednom odnosu poverenja“, napominje posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
S.O.S. 820044
24/10/2018 11:48

Da ali u praksi je drugačije!Npr slikas u Knez Mihailović u Beogradu kriminal to jest kako komunalna parapolocija Kosovarima cisti teren od Srpske konkurencije…I ne privatna tužba vec te tuzi MUP Stari Grad jer ne vole da neko ugrožava poredak da svi koji rade daju reket policijama!Kako Kosovari prodaju kestenje i kukuruz a Srbi ne mogu?Inače na sadašnjem stanju tehnike samo budala može misliti da nije snimljena!