Požarima zbog paljenja strnjišta u Braničevskom okrugu bilo je zahvaćeno skoro dvadeset odsto obradivog zemljišta. Izgoreli su voćnjaci, vinogradi, pa i stambeni objekti.

Stručnjaci smatraju da je kaznena politika isuviše blaga prema onima koji pale strnjišta.

Niske kazne za paljenje strnjišta, šteta velika 9683

Vinograd u Sirakovu kod Požarevca nije dočekao berbu. Izgoreo je u požaru koji se proširio sa obližnje strnjike.

Uzalud u ovoj službi već deset godina savetuju poljoprivrednike da ne pale strnjišta, jer od toga nema koristi, već samo štete.

„Uništavaju se mikroorganizmi koji služe za pravljenje humusa u zemljištu. Tako da u narednih tri, četiri godine dok se ne povrati flora samog zemljišta, tim paljevinama, tim načinom održavanja zemljišta se samo degradira zemljište“, kaže Aleksandar Stojanović, direktor Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Požarevac.

Niske kazne za paljenje strnjišta, šteta velika 9683

Vetar je rasplamsao požare pa su oni zahvatili i šume, voćnjake, vinograde. Bilo je ugroženo i požarevačko vodoizvorište „Ključ“ a na Srebrnom jezeru izgorelo je i nekoliko vikendica. Stradao je i živi svet, naročito fazanska divljač.

„Neka je stradala, neka je pobegla. Verovatno će da se vrati, ali za par godina, kad se obnovi zemljište dole, kad poraste nova trava, kad imaju sklonište i imaju hranu naravno. One ovde ne mogu da prezime zimu, lešnika nema, grožđa nema, kukuruza nema, ničega nema. Sve je izgorelo u požarima“, navodi Marko Milanović, lovac iz Sirakova.

Poljoprivrednici pale strnjišta da bi ih lakše izorali. Ko pali, teško je utvrditi. Jer potpaljivači imaju poseban sistem.

„Ljudi to rade uglavnom noću. Kad drugi spava on zapali, nikad ne zapali svoje, nego pored njega ili treće od njega. Gleda u kom pravcu duva vetar, upali i vetar zahvati i njegovo. I ti kad ga pitaš- jesi li ti-naravno da nisam, i moje izgorelo“, objašnjava Marko Milanović, lovac iz Sirakova.

Požarevačka Vatrogasno-spasilačka jedinica samo u jednom danu imala je 29 intervencija gašenja požara na otvorenom. U proteklih mesec dana skoro 250. Napisali su i 32 prekršajne prijave licima koja su zatečena na njivi sa šibicom u ruci. Ali, kazna je ista kao da niste vezali pojas u autu.

„Pogotovo za fizička lica koja su i najveći izazivači tih požara kazne su male, s tim, ako se ume u obzir da ako plati tu kaznu u roku od osam dana, ta kazna je pet hiljada“ smatra Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Braničevskog okruga.

U odnosu na isti period prošle godine broj požara na poljima širom Srbije povećan je čak šest puta, kažu u požarevačkom Odeljenju za vanredne situacije. Možda je došlo vreme za uvođenje mnogo strožijih kazni.

Izvor:RTS N.Savić

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments