Ovogodišnja Noć muzeja biće održana 18. maja širom zemlje, a posetioci će u periodu od 16 do 24 sata moći da uživaju u brojnim sadržajima koji se na originalne, zanimljive i interaktivne načine bave slobodama i osvajanjem istih.

Pod temom Sloboda najuzbudljivija muzejska avantura i ove godine pomeriće granice i svojim posetiocima ponuditi majsko druženje za pamćenje.

Tokom ove noći širom Srbije svoja vrata će otvoriti ne samo brojni muzeji, galerije i ustanove kulture, već i mnoga zaboravljena zdanja i institucije bogate istorijom, sa željom da ožive uspomene na ljude, događaje i mesta koja zauzimaju ključne uloge u osvajanju različitih sloboda.

Prethodna Noć muzeja obuhvatila je 47 mesta u Srbiji i više od 500 različitih dešavanja objedinjenih temom Pobede i pobednici.

Noć muzeja u Požarevcu - "Milenina dvorska vizura" u  Velikom Gradištu  izložba 'Od Hadrijana do ponizne Sofije' 18199

Galerija Milene Pavlović Barili za Noć muzeja priprema izložbu „Milenina dvorska vizura“ sačinjenu od dvanaest karikature ove umetnice koje su nastale dok je živela na dvoru svog rođaka kralja Aleksandra Karađorđevića.

Noć muzeja u Požarevcu - "Milenina dvorska vizura" u  Velikom Gradištu  izložba 'Od Hadrijana do ponizne Sofije' 18199

Izložba 12 karikatura Milene Pavlović Barili iz 1923. godine.

12 karikatura iz 1923. godine, koje je Milena Pavlović Barili nacrtala tokom školovanja na Umetničkoj školi u Beogradu, dok je živela na dvoru svog rođaka kralja Aleksandra Karađorđevića.

Noć muzeja u Velikom Gradištu

Noć muzeja u Požarevcu - "Milenina dvorska vizura" u  Velikom Gradištu  izložba 'Od Hadrijana do ponizne Sofije' 18199

„Od novčića kovanog na obali Dunava u vreme Rimljana do misteriozne razglednice koja je pre više od sto godina putovala iz Beograda za Veliko Gradište kretaće se izložba ‘Od Hadrijana do ponizne Sofije’ koju priprema Narodni muzej Veliko Gradište.

Priče koje dele ova dva nesvakidašnja predmeta na jedinstven način uobličio je naš čuveni strip crtač Aleksa Gajić. On će u Noći muzeja, između ostalog, predstaviti neobičnu strip kutiju za premotavanje cela dva milenijuma koja dele Hadrijana i Sofiju“.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments