Tri biciklističke staze u dužini od 7,7 kilometara izgrađene su u opštini Golubac koje se poklapaju sa međunarodnom biciklističkom stazom EuroVelo 6, a deo su projekta prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije.

Ovo je dobra vest za sve cikloturiste koji žele da voze ovom trasom i da posete znamenitosti koje ovaj kraj Srbije može da ponudi. Navedena biciklističko-pešačka staza vodi od naselja Vinci do Golupca i deo je planirane staze od 7 deonica koja je planirana u dužini od 12 kilometara. Prošle godine je završena staza od mesta Radoševci do graničnog prelaza kod naselja Usije gde putnici biciklom, ali i drugi, mogu trajektom preko Dunava preći u Rumuniju.

Kada ova biciklistička staza bude završena u punom obimu od 12 kilometara, biće na raspolaganju svim biciklistima, ali i pešacima. Njena trasa će biti od naselja Vinci pa sve do Golupca odnosno Tvrđave Golubački grad. Cena izgradnje ove staze je 391.506,92 evra i treba da bude od velikog značaja za promociju turizma u opštini Golubac.

Prema nekim podacima, ovom trasom godišnje prođe oko 15.000 biciklista, tako da biciklistički turizam u ovom kraju Srbije ima veliki potencijal. EuroVelo 6 rutu u Austriji godišnje pohodi 700.000 turista, tako da bi bilo dobro da neki od njih odpedaliraju i do Srbije. Sve ovo bi trebalo da dovede do uspostavljanja organizovanog ciklo-turizma na nacionalnom nivou.

Izvor: Daljine.rs

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments