Nova Odluka Skupštine Grada o upravljanju grobljima i sahranjivanju kojom se zabranjuje sahranjivanje pokojnika sa zlatnim nakitom i drugim dragocenostima, a ukoliko porodice preminulih ne budu poštovale ovu odluku, dragocenosti će pre ukopa ukloniti nadležni iz JKP „Komunalne službe“ koja upravlja grobljima i zadužena je za sprovođenje ove Odluke.

Pljačkaše grobova na području Požarevca, osim već postavljenih nadzornih kamera, dodatno će obeshrabriti i nova Odluka Skupštine Grada o upravljanju grobljima i sahranjivanju, kojom se zabranjuje ukop pokojnika sa zlatnim nakitom i drugim dragocenostima, pišu „Novosti“.

„Zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog ili ekshumacije posmrtnih ostataka predaće se naslednicima. Ukoliko njih nema, ili ne žele da preuzmu te predmete, sa njima će se postupati kao sa nađenim stvarima.“ – navodi se u Odluci.

Još jedna novina predviđena novom Odlukom Skupštine Grada je i pokopavanje patoanatomskog, odnosno medicinskog otpada kao što su organi, tkiva, delovi tela, krv i fetusi.

U Odluci je navedeno da se njihovo pokopavanje može obavljati u za to predviđenoj parceli na groblju, u skladu sa posebnim propisima. Novo je i uvođenje obaveze „Komunalne službe“ da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu usluge, u trajanju od najmanje 30 dana.

Nova Odluka Skupštine Požarevca: U grob bez dragocenosti 28090

Uskoro moguća i kremacija

Osim toga, Odluka predviđa još nekoliko novina među kojima je i kremiranje pokojnika, koje do sada u Požarevcu nije bilo moguće.

Planirano je da se kremacija uvede posle izgradnje krematorijuma, i to u fazama, počev od 2020. do 2022. godine. Ona će se obavljati po prethodno izrečenoj želji pokojnika ili rodbine, a kada je reč o onima koji nisu umrli prirodnom smrću, tražiće se odobrenje organa nadležnog za vođenje krivičnog postupka.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments