Mađarski grad Debrecin bio je od 25. do 30. avgusta domaćin FIBA festivala mladih u basketu 3×3, koji je održan umesto većih prvenstava zbog epidemijske situacije u svetu. Na njemu su učestvovale reprezentacije Srbije do 20 i do 23 godine. Među srpskim najboljim basketašima, koji su i ovaj put ostvarili odlične rezultate, odigravši međusobno finale, u kome su nešto stariji košarkaši odneli pobedu, našao se i bek Košarkaškog kluba „Požarevac“, Novak Gole.

Novak Gole, bek seniorskog tima KK "Požarevac" savetuje svoje mlađe saigrače: "Prvo košarka, pa onda basket" 41211

To je bio povod da porazgovaramo sa ovim devetnaestogodišnjim momkom iz Beograda pred kojim je druga sezona u požarevačkom prvom timu.

„Zadovoljan sam srebrnom medaljom i uslovima u kojima smo bili. Sve je bilo fenomenalnog finala u kom smo mogli malo bolje da odigramo. Jako je teško bilo i u grupama, osam ekipa je bilo, po dva basketa su se igrala dnevno što je bilo veoma naporno. Stigao je nas i umor, sve se dešavalo u četiri dana.“

Novak Gole bio je, inače, prošle godine deo srpskog tima na Evropskom prvenstvu u basketu 3×3 do 18 godina.

Novak Gole, bek seniorskog tima KK "Požarevac" savetuje svoje mlađe saigrače: "Prvo košarka, pa onda basket" 41211

Međutim, Gole sebe pre svega vidi kao košarkaša. Sa rastom popularnosti basketa 3×3 u svetu, pa i u našoj zemlji, mladi sportisti imaju dilemu da li da se bave tradicionalnom košarkaškom igrom ili pokleknu pred brzim i privlačnim basketom. Podsetimo, basket 3×3 svrstan je i među olimpijske sportove.

„Prvo neka se bave košarkom, pa onda dolazi basket. To su dva različita sporta. Košarka je ipak na prvom mestu“, savetuje Gole svoje mlađe kolege košarkaše.

Novak Gole, bek seniorskog tima KK "Požarevac" savetuje svoje mlađe saigrače: "Prvo košarka, pa onda basket" 41211

Na početku prošlogodišnje košarkaške sezone Novak Gole našao se u prvom timu požarevačkog kluba kao jedna od njegovih najvećih uzdanica. Taj epitet je opravdao na mestu beka u juniorskoj i seniorskoj selekciji odigravši veliku minutažu i nosivši igru.

Zadovoljan je saradnjom sa Košarkaškim klubom „Požarevac“ i iskreno ga preporučuje svim košarkašima jer, kako kaže, razvija igrače i daje šansu mladima. Prošle sezone, Novak Gole je postizao u proseku 15 poena po meču u seniorskoj ekipi dok je u juniorskoj postizao i preko 30 poena.

Što se budućnosti tiče, Gole se nada da će se mogućnosti otvoriti tako da nastavi, jednog dana, karijeru u inostranstvu.

„Svako će slagati da ne igra zbog novca. Bez toga se ne može“, bio je iskren Novak Gole, kome želimo, ipak, da se što duže zadrži na našim prostorima.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments