Nova, savremena oprema za Odeljenje ginekološke službe Doma zdravlja u Žabarima je u funkciji i dostupna je svim pacijentkinjama sa područja ove opštine. Reč je o ultrazvučnom aparatu sa dve sonde, digitalnom kolposkopu i novom ginekološkom stolu sa odgovarajućim reflektorom i drugom opremom kao što su dvostepenik i spekulumi. Bespovratna sredstva za opremanje Odeljenja ginekološke službe obezbedilo je Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku Vlade Republike Srbije u okviru programa za sufinansiranje mera populacione politike u 2018. godini.

OČUVANjE REPRODUKTIVNOG ZDRAVLjA I PREVENTIVA

Ugovor po završetku konkursa po javnom pozivu koje je raspisalo ovo Ministarstvo, potpisali su Jovan Lukić, predsednik Opštine Žabari i prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju u Vladi RS. Predsednik Opštine Žabari, Jovan Lukić je nakon što je ginekološka ambulanta obnovljena novom medicinskom opremom, za „Reč naroda“ izjavio:

-U Domu zdravlja Žabari smo realizovali još jedan važan medicinski projekat koji je zbog smanjene stope prirodnog priraštaja u ovom kraju, poduprlo Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku Vlade Republike Srbije. Aplicirali smo i od Ministarstva dobili 4.455.000 dinara za nabavku najsavremenije opreme za ginekološko odeljenje Doma zdravlja. Učešće naše Opštine, jer program podrazumeva i aktiviranje lokalne samouprave u očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravlja, je 1.113.750 dinara. Opština Žabari je u okviru ovog projekta iz budžeta izdvojila sredstva za finansiranje lekara koji radi u Službi pedijatrije sa školskom decom.

Dr Nenad Dimitrov, direktor Doma zdravlja Žabari podseća da je tokom 2018. godine za opremanja Odeljenja ginekološke službe dosta urađeno ali da planova ima još:

-Želimo od opreme da kupimo linearnu sondu za ginekologiju jer je karcinom dojke i na ovom području u stalnom porastu. Važno je da zbog očuvanja zdravlja radimo preventivno, pogotovu sada kada imamo dobre uslove i kada smo opremili ginekološku ambulantu najsavremenijom opremom.

Načelnica ginekologije u Domu zdravlja u Žabarima dr Violeta Novaković, potvrđuje da je broj pacijentkinja koje dolaze na preglede od kada je ambulanta opremljena u stalnom porastu i da se nastoji preventivnim delovanjem, odnosno ranim otkrivanjem i lečenjem suzbiju bolesti:

-Imamo novi ultrazvučni aparat, kolposkop i sve mogućnosti koje treba da pruži jedan Dom zdravlja. Aparati su nam najsavremeniji i možemo da uradimo 30 pregleda dnevno. Ovde se ne čeka, nema gužvi, prvi pregled se ne zakazuje, zakazuju se posle kontrolni pregledi. Dobili smo i CTG aparat tako da smo osposobljeni da pratimo trudnice koje ne moraju da putuju u Požarevac ili Petrovac na preglede. Novom opremom smo pokrili populaciju trudnica ali i svih žena od 15 godina pa naviše.

Dr Nenad Dimitrov

Prioriteti za 2019. godinu

-Mada je sredstava uvek nedovoljno, kaže dr Nenad Dimitrov, direktor Doma zdravlja, trudićemo se da sa onime čime budemo raspolagali, postignemo što više. Za zdravsto u Žabarima je uz puno razumevanje predsednika Opštine Jovana Lukića, ove godine ukupno izdvojeno oko 15 miliona dinara, što je prilična suma. Prioritet nam je da osposobimo naše zdravstvo i pružimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu kako bi manje naših pacijenata odlazilo na preglede i lečenje u opštinu Petrovac na Mlavi i Opštu bolnicu u Požarevcu.

Bitno nam je da jačamo kapacitet službe prevoza bolesnika što radimo uz pomoć Opštine, planiramo da rekonstruišemo krov na ambulanti u Porodinu, da osposobimo sanitarni čvor u ambulanti u Oreovici i tako omogućimo njen rad, da uredimo zelenu površinu ispred Doma zdravlja. Potrebna nam je i nova računarska oprema jer je stara u Domu zdravlja u Žabarima i ostalim ambulantama dotrajala, a rad nam je puno oslonjen na računare. Ima i drugih poslova koji nisu direktno vezani za medicinu ali otvaraju mogućnosti da se radi, kao što je rekonstrukcija elektro i hidrantske mreže i da izvršimo DVD obuku i ostale aktivnosti vezanih za protivpožarnu zaštitu. Očekujemo da ćemo apliciranjem preko projekata nabaviti novo vozilo za terenski rad da bi smo stigli do naših pacijenata u udaljenim selima.

ULAGANjA U SEOSKE AMBULANTE

U Vlaškom Dolu, jednom od najvećih sela u Opštini Žabari, na svečan način otvorena je, 22. Oktobra, potpuno renovirana i rekonstruisana ambulanta. Presecanje vrpce obavili su Jovan Lukić, predsednik Opštine i dr Nenad Dimitrov, direktor Doma zdravlja uz prisustvo predsednika Skupštine Dejana Adamovića kao i meštana i medicinskog osoblja ambulante i Doma zdravlja:

-U rekonstrukciju i opremanje ambulante u Vlaškom Dolu uloženo je 9 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Opština Žabari, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i sam Dom zdravlja. Od „Elektroprivrede Srbije“ smo dobili donaciju od 370.000 dinara od koje smo kupili medicinski i drugi nameštaj za ambulantu, kaže direktor, dr Nenad Dimitrov.

Za potrebe lečenja pacijenata za ambulantu u Vlaškom Dolu su nabavljeni novi aparati i oprema, suvi sterilizator, EKG aparat, inhalator, invalidska kolica, ortoskop sa LED svetlom, medicinski pribor. Ambulanti u Aleksandrovcu nabavljen je AED defribrilator, kao i novi aparati za laboratoriju. Takođe je obezbeđen video nadzor za ceo objekat Doma zdravlja u Žabarima i ugrađen zdravstveni informacioni sistem koji omogućava elektronske recepte pacijentima.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments