Časopis za književnost, umetnost i kulturu dvobroj 129/130, u izdanju Centra za kulturu opštine Malo Crniće, našao se ovih dana pred čitaocima.

Posvećen je Petru Handkeu, dobitnku Nobelove nagrade za književnost u 2019. godini. Inostranom članu SANU, Peteru Handkeu, ova nagrada je dodeljena zbog „uticajnog rada koji korišćenjem neobičnog jezika istražuje perifernost i posebnost ljudskog iskustva“. Peter Handke je jedan od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti. Autor je velikog broja romana, drama i eseja, i dobitnik niza međunarodnih nagrada za književnost. Za inostarnog člana Odeljenja književnosti i jezika SANU izabran je 1. novembra 2012. godine.

O Petru Hendkeu za Časopis „Stig“ pišu: Matija Bećković. Veroljub Vukašinović, Miloje Dončić, Predrag Bajo Luković, Milisav Milenković, Zlatko Krasni, Zoran Avramović, Milomir Kragović.

U ovom broju, objavljeni su eseji Milisava Milenkovića, Grozdana Lučić Lalić, Miladin Ševarlić, Ljubiša Đidić, Jeremija Lazarević; prikazi Milovoja Pavlovića, Slavice Jovanović, Đorđa J. Janjića. Svoje mesto u Časopisu našla se i Svetosavka beseda Marka Pekića. U Stiškom književnom krugu, objavljena je poezija Srebranke Tomić, Jovana Petrovića, Ivana Petrovića, Zorke Stojanović i Aleksandre Vujčić, a u delu „Izdanci“, autori stihova su učenici: Nikola Obradovića, Dejana Obradović i Marko Savić, učenici Osnovne škole iz Smoljinca.

Autor: Zorka Stojanović

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments