Izgradnja nove zgrade koštala je 2,7 miliona evra, od čega je EU učestvovala sa 85 odsto, a ostatak je obezbedila Republika Srbija.

U krugu Kazneno-popravnog zavodu za žene u Požarevcu, završena je gradnja novog objekta za smeštaj 160 osuđenica, površine 2.200 kvadrata.

Foto: Ministarstvo pravde.rs

Gradnja ovog objekta, započetog u maju 2017. godine, deo je projekta “Poboljšanje životnih uslova u KPZ za žene u Požarevcu”, koji će u kasnijem periodu obuhvatiti i rekonstrukciju zgrade iz 1874. godine.

Izgradnja  objekta koštala je 2,7 miliona evra, od čega je EU učestvovala sa 85 odsto, a ostatak je obezbedila Republika Srbija.

Nameštaj za novi paviljon, koji će biti useljen po dobijanju neophodnih dozvola, napravili su osuđenici KPZ „Zabela“, a posteljinu su sašile osuđenice iz ženskog zatvora.

– Evropska unija zagovara reformu pravosuđa u Srbiji, a to obuhvata i unapređenje zatvorskog sistema.

Investiicije EU obuhvataju tri oblasti – smeštaj osuđenika, njihovu obuku i sistem alternativnih sankcija – rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji. Dejan Cerović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, istakao je se radovi u kaznenim zavodima u Srbiji izvode u sklopu šireg projekta koji se realizuje do 2020. godine.

-U zatvorima u Srbiji 2012. godine bilo je 6.500 mesta na 11.000 osuđenika, a sada, na isti taj broj, dolazi 10.500 mesta. Broj mesta biće još više uvećan kada se otvore tri nova paviljona u KPZ „Zabela“, gde je jedan već završen – rekao je Cerović.

On je dodao da se novi paviljon, za smeštaj 340 osuđenika, gradi i u Sremskoj Mitrovici, a gradiće se i u Kragujevcu i u Leskovcu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici obišli su danas novoizgrađeni paviljon za smeštaj 160 osuđenica u KPZ za žene u Požarevcu.

“Novim paviljonom rešeno je pitanje smeštajnih kapaciteta za osuđenice i unapređeni su uslovi u kojima one borave i rade“, rekao je Carević.

On je naveo da je paviljon opremljen posteljinom koju su šile osuđenice i nameštajem koji prave osuđenici u Zabeli koji su prethodno prošli obuku za te poslove.

Carević je podsetio da se u svim zavodima sprovode obuke za deficitarna zanimanja, a da je u ovom zavodu pokrenuto više programa, poput obuke osuđenica za krojače i sertifikovane obuke rada na računarima.

On je zahvalio EU na podršci u pogledu finansiranja programa obuke za više od 500 osuđenika u tri najveća zavoda – Sremskoj Mitrovici, Nišu i Zabeli i to za poslove varioca, pekara, sitoštampe, izrade nameštaja…

„Danas sam mogao da vidim proizvode koje prave osuđenici, poput nameštaja i posteljine, i zaista sam zadovoljan što će zahvaljujući pomoći EU osuđenici steći obrazovanje i veštine koje će im uvećati šanse za pronalaženje posla u budućnosti“, rekao je Fabrici.

U novom paviljonu u KPZ za žene, površine 2.600 kvadrata, biće smešteno otvoreno, poluotvoreno i prekršajno odeljenje. Vrednost radova iznosi 1,7 miliona evra, od čega je 85 odsto finansirala EU.

Carević i Fabrici su obišli i novoizgrađeni paviljon za smeštaj 216 osuđenika u Zabeli, kao i pogon za varenje i pekaru u kojima su radno angažovani osuđenici posle završene obuke.

ZATVORI

Ženski zatvor u širem centru Požarevca, u kojem kaznu izdržava 290 osuđenica, jedini je zatvor za žene u Srbiji, a bio je jedini u zemlji i za vreme nekadašnje Jugoslavije. Muški zatvor „Zabela“ nalazi se u istoimenom naselju, na oko sedam kilometara udaljenosti od Požarevca.

Autor: Ministarstvo pravde.rs

Foto: Ministarstvo pravde.rs

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments