Potrošačke organizacije navode da je EU podlegla pritiscima proizvođačkog lobija jer će se novi propisi odnositi samo na pet tipova uređaja i nabavku rezervnih delova za njih.

Direktiva Evropske unije koja bi do kraja februara trebalo da proizvođače bele tehnike natera da produže vek trajanja uređajima neće biti od posebne koristi za kupce. Mnogo od onoga što je mesecima unazad najavljivano u međuvremenu je promenjeno, pa se smatra da je EU ipak poklekla pod uticajem proizvođačkog lobija. Propisi su svedeni na samo pet tipova uređaja za koje će proizvođači morati da obezbede rezervne delove, i to od minimalno sedam do maksimalno 10 godina.

Novi propisi odnosiće se samo na rasvetu, TV ekrane, frižidere, veš-mašine i mašine za pranje sudova.

Prema izveštajima potrošačkih organizacija u Evropi, prvenstveno najvećeg od njih BEUC-a, vrlo je verovatno da će Evropska unija usvojiti lajt verziju direktive za eko-dizajn, s malo novih povlastica za potrošače.

Da podsetimo, pritisak na proizvođače krenuo je posle objavljivanja podataka najnovije evropske statistike da je od 2004. do 2012. godine udeo uređaja koji se kvare od dana kupovine porastao sa 3,5 porastao na 8,3 odsto. Analiza otpada mašina za pranje veša u Velikoj Britaniji pokazala je da se među njima nalazi čak deset odsto uređaja koji nisu stariji od pet godina. Evropa ovim propisima istovremeno želi da smanji negativni učinak bele tehnike na zagađenje okoline. Međutim, evropski mediji navode primer koji posebno pogađa kupce, a istovremeno ne ide u prilog očuvanju životne sredine. Reč je o praksi proizvođača rasvete koji su osmislili model da prodaju lampe s integrisanom rasvetom koju, jednom kad pregori sijalica, treba kupiti kompletno novu.

Predlog izmena direktive koji se odnosio na mašine za veš i sudove koji je predstavljen u avgustu prošle godine, proizvođačima je nametao obavezu da prave uređaje koji mogu lako da se rastavljaju prilikom popravke, ali i da za potrebe nezavisnih servisera pripreme detaljna uputstva kako da se uređaj rastavlja i na koji način najlakše mogu da nabave delove. Ova inicijativa je bila vrlo pohvalna, međutim samo mesec dana kasnije, predlog je naglo promenjen, a obaveza proizvođača svedena na to da uređaje naprave tako da se lako rastavljaju za potrebe recikliranja. Slično se dogodilo i s predlogom za proizvođače rasvete – prvobitni predlog koji je propisivao obavezu da se sijalice mogu menjati bez zamene kompletnog rasvetnog tela, preformulisan je tako da bi uklanjanje sijalica bez uništavanja rasvetnog tela ne bi trebalo da bude dozvoljeno potrošačima. Po izmenjenim propisima, potrošači više nemaju pravo ni sami da zamene deo na uređaju , nego se to ostavlja isključivo ovlašćenim servisima. Čak i u slučaju da je neophodno samo zameniti sijalicu u frižideru

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments