Prva SOS linija za prevenciju suicida počeće sa radom u narednih mesec dana.

Klinika za mentalne bolesti „Laza Lazarević“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja osnovaće u narednih mesec dana liniju za prevenciju samoubistava koja će raditi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

– Stručnjaci za mentalno zdravlje biće zaposleni u kol centru, gde će biti uvek dostupni svima kojima je pomoć potrebna i koji pomišljaju na samoubistvo – kaže izvor „Blica“.

– Obučavaju se radnici kol centra za razgovore koje će voditi sa ljudima kojima je potrebna pomoć – objašnjava izvor „Blica“.

U Srbiji je prosečan broj izvršenih samoubistava iznosio 15 na 100.000 stanovnika.

Za najčešće uzroke samoubistva na našim prostorima stručnjaci navode tešku egzistencijalnu situaciju koja povećava strah, zatim depresiju prouzrokovana raspadom porodice…

Sklonost ka samoubistvu, tvrde stručnjaci, primetna je, i osim porodice i prijatelja, osoba može i sama sebi da pomogne.

Stručnjaci kažu da suicidu prethodi depresivno ponašanje i ta promena se vidi na osobi. Ona se menja, povlači se u sebe, razdražljiva je, neće da učestvuje u aktivnostima u kojima je ranije rado učestvovala…

„Ne želim da to bude puki kol centar, već broj na kojem će žene dobiti najbolji savet, na kome će biti ispraćen svaki problem do kraja“, rekao je ministar i dodao da će žrtva, ako je mišljenje stručnjaka takvo, čak dobiti i posao kako bi se osnažila i rešila problem.

Zoran Đorđević
Zoran Đorđević

Prema njegovim rečima, ovo je šesti broj namenjen žrtvama nasilja iza koga stoji država.

Državna sekretarka Stana Božović dodala je da je linija otvorena za sve žene žrtve, ekonomskog, političkog, seksualnog i porodičnog nasilja.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments