Jubilarni deseti po redu Dan Nikole Tesle danas se obeležava u kanadskom gradu Nijagari, na 164. godišnjicu Teslinog rođenja.

Kako je saopštio organizator, Srpska škola „Nikola Tesla“, program je prilagođen vežećim zdravstvenim merama.

Obeležavaju se Teslin jubilej i Dan nauke 38542

Na Trgu Nikole Tesle pored Nijagarinih vodopada kod spomenika našem naučniku u 17 časova biće položeno cveće uz prisustvo najviše 10 ljudi uz distancu od dva metra.

Obeležavaju se Teslin jubilej i Dan nauke 38542
Аutor: CHRISTINE HESS

Danu Nikole Tesle u Nijagari prisustvovaće generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković, predstavnici Nacionalnog parka Nijagara i Nemanja Jevremović osnivač Teslinog tehničkog muzeja u Kanadi.

Mnogo skromnije nego što je ranije planirano biće obeležena i decenija postojanja Srpske škole „Nikola Tesla“ u Nijagari.

Iz ove škole podsećaju na veliki uspeh srpske zajednice u tom delu Kanade.

Krajem prošle godine u Nijagari pored samih vodopada imenovan je Trg Nikole Tesle.

Najavljuju da će zajedno sa kanadskim Teslinim tehničkim muzejom nastaviti sa akcijom da se stara električna centrala u ovom gradu preuredi u Muzej Nikole Tesle.

Centrala je sagrađena 1905. godine po patentima ovoga naučnika.

Neki od izvornih generatora su još u funkciji.


Film u laboratoriji

Dan rođenja Nikole Tesle, biće simbolično obeležen širom zemlje, a u SAD, u Vordenklifu, jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, i prikazivanjem filma „Tesla“, čiji će glavni protagonisti Itan Houk i Kajl Meklahlan učestvovati u posebnom delu programa.

U Teslinom naučnom centru u Vordenklifu 164. godišnjica Teslinog rođenja, biće između ostalog obeležena projekcijom filma „Tesla“, koja će ujedno biti i američka premijera – šest nedelja pre početka prikazivanja filma on lajn i u drajv in bioskopima, rekao je za Tanjug direktor tog Cenra Mark Alesi i dodao da će sredstva od prodaje karata biti usmerena za razvoj preko potrebnih programa i resursa za virutalno obrazovane dece i mladih.

Alesi je dodao da će obeležavanje Teslinog rođendana i ceo program biti upriličen dan kasnije, i da će film reditelja Majkla Almerejde, koji prikazuje život velikog pronalazača, uključujući i njegovo rivalstvo sa Tomasom Edisonom, koga glumi Kajl Mehlahan, svi moći da pogledaju on laj ili u Drajv in bioksopu u Vodrdenklifu.


Dan nauke uz virtuelnu naučnu pravionicu

Ovogodišnji Dan nauke, 10. jul, obeleževa se u Srbiji u skladu sa merama borbe protiv širenja koronavirusa, kroz program uživo na Instagram profilu Centra za promociju nauke, a biće predstavljena i nova, mlada lica nauke, najavili su iz Centra za promociju nauke.

Danas od 18 do 19 časova na Instagram profilu Centra za promociju nauke biće organizovana Virtuelna naučna pravionica kroz koju se kombinuje umetnost, nauku i stvaranje.

Ovaj put, priče o nauci pričaju se senkama, a naučni demonstratori i demonstratorke pokazaće kako se na neobičan način i uz maštovitu upotrebu svakodnevnih predmeta koji nas okružuju može predstaviti ono što nas najviše oduševljava u nauci.

Obeležavaju se Teslin jubilej i Dan nauke 38542

Svi učesnici će imati priliku da se uključe u program uživo i predstave svoje kreacije.

Priče naših Lica nauke biće prikazane i kroz postavku u izlogu Mikrogalerije Centra za promociju nauke, u Ulici kralja Petra 46 u Beogradu.

Autor: RTS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments