Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, u utorak, 4. decembra 2018. godine, nizom događaja obeležavaju Dan vojnih veterana.

Za Dan vojnih veterana određen je 4. decembar kada je 1912. godine potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu između saveznika Srbije, Crne Gore i Bugarske sa jedne i Otomanske carevine (Turske), kao poražene, sa druge strane. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postalo „stari ratnik“ (savremeni termin veteran).

Brigu o veteranima preuzelo je Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije. Dodelom imanja u južnom delu Srbije, država i Vlada pokazali su kako se može odati priznanje za učešće u odbrani zemlje i iskazati briga o vojnim veteranima.

Izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena balkanskih ratova, kada je Srbija angažovala oko 12 procenata svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve, uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima.

Povodom Dana vojnih veterana u svim organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije organizuju se svečani skupovi i uručuju nagrade i priznanja najzaslužnijim pripadnicima.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana vojnih veterana

Svim vojnim veteranima upućujem srdačne čestitke povodom 4.decembra – Dana vojnih veterana.

Nastavljajući tradiciju starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, na današnji dan proslavljamo jedan od najvećih vojnih praznika –Dan vojnih veterana prisećajući se jedne od najvećih prekretnica u novijoj srpskoj istoriji – potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu.

Određivanjem ovog vojnog praznika imamo duboku usađenu potrebu da spasimo od zaborava sve one koji su učinili dela za pamćenje kroz kulturu sećanja o postojanosti srpskog naroda u proteklim ratovima i za naš narod teškim vremenima.

Čestitam vam praznik, u nadi da ćemo poučeni vašim velikim delima u budućnosti dobijati nove bitke na polju ekonomije, diplomatije, nauke i kulture, u želji da se nikada ne ponove stradanja našeg naroda i vojske u borbenim dejstvima i uz obećanje da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao jedan od činilaca sistema odbrane, doprineti očuvanju mira kako u zemlji i regionu tako i šire.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments