Povodom 1. oktobra – Međunarodni dan starijih osoba, Crveni krst Požarevac je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje i Patronažnom službom Doma zdravlja vršila proveru zdravstvenog stanja, merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi u Domu Crvenog krsta Požarevac.

Ove, 2020. godine, obeležava se 75. rođendan Ujedinjenih nacija i 30. rođendan Međunarodnog dana starijih osoba.

Obeležen 1. oktobar 2020. - Međunarodni dan starijih u Požarevcu 42218

Takođe, 2020. godinu je obeležila pandemija COVID-19. Uzimajući u obzir da je rizik za obolevanje veći među osobama starije životne dobi, javno zdravstvene politike i programi su obuhvatili promotivne aktivnosti sa ciljem podizanja svesti o njihovim posebnim potrebama. Takođe je važno prepoznati odgovornost starijih osoba prema sopstvenom zdravlju i njihovu ulogu u fazama spremnosti i reagovanja na trenutnu i buduću pandemiju. Tema ovogodišnje kampanje je: ”Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje?” Starenje populacije danas je jedan od najvećih uspeha čovečanstva ali je i jedan od najvećih javno zdravstvenih izazova, posebno sada u periodu pandemije.

Crveni krst Požarevac kontinuirano, tokom cele godine, sprovodi program „Briga o starima“ u okviru koga svakog petka u Domu Crvenog krsta organizuje proveru zdravstvenog stanja najstarijim sugrađanima u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja. Takođe, uz pomoć Grada Požarevca, realizuje projekat „Pomoć u kući za stara lica i osobe sa invaliditetom“ u okviru koga 15 gerontodomaćica svakodnevno obilazi 92 korisnika na teritoriji Grada Požarevca.

Obeležen 1. oktobar 2020. - Međunarodni dan starijih u Požarevcu 42218

Obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba ima za cilj da ukaže javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalna inkluzija starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promoviše jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane. Ovom prilikom Zavod za javno zdravlje Požarevac je dodelio zahvalnicu Crvenom krstu Požarevac za podršku u sprovođenju kampanje „Podrži dojenje – za zdraviju planetu“.

Foto: Crveni Krst Požarevac

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments