Dan državnosti  u opštini Petrovac na Mlavi obeležen je polaganjem venaca na spomenik Paulju Matejiću u Melnici i Dobrnju, na spomenike vojvodi Petru Dobrnjcu i njegovom bratu, knezu Stevanu Dobrnjcu.

Dan državnosti Srbije je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine

Paulj Matejić (oko 1770–1816) je bio ustanički zapovednik u Prvom srpskom ustanku.

Rodom je iz Melnice kod Petrovca na Mlavi. Bio je vojvoda Mlavske knežine Požarevačke nahije od 1811. godine. Njegov sin Budimir Matejić oženio se kćerkom kneza Momira, a sestrom vojvode Ive Momirovića.

Predvodio ustanike iz mlavskog kraja u prvom srpskom ustanku u mnogim značajnim bitkama: na Čegru, pri opsadi Niša i drugim.

U boju na Ivankovcu rešeni da se brane po svaku cenu ustanici su se ušančili na carigradskom drumu na Gilju kod Jagodine gde se nalazio Karađorđe sa oko 5.000 boraca. Drugi odbrambeni položaj se nalazio u selu Ivankovac kod Ćuprije istočno od Morave, gde je bio put za Beograd preko Požarevca. Tu su bili Milenko Stojković i Petar Dobrnjac sa Požarevljanima, Stevan Sinđelić sa Resavcima, Ilija Stošić sa Homoljcima, Milisav Đorđević sa Crnorečanima i Paulj Matejić sa borcima iz Mlave. Bilo je ukupno oko 2.500 boraca na položaju.

Povodom obeležavanja Dana državnosti delegacije Opštine Petrovac na Mlavi i Boračke organizacije položile su vence u i Dobrnju, na spomenike vojvodi Petru Dobrnjcu i njegovom bratu, knezu Stevanu Dobrnjcu.

Izvor: RTV Mlava

Foto: Poportal