Dan državnosti obeležen je svečanom akademijom u salonima gradskog zdanja i polaganjem venaca u Gradskom parku, kraj spomen obeležja Milošu Obrenoviću.

Na prijemu u Svečanim salonima grdskog zdanja prisustvovali su čelni ljudi grada Požarevca kao i predstavnici vojske, policije, pravosudnih organa, Srpske pravoslavne crkve, brojnih udruženja i građani.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je rekao da su Sretenjski ustav iz 1835. godine i podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine važni su datumi u našoj istoriji koji nas podsećaju na želju za slobodom ali i nameru da Srbija postane uređena država u kojoj se poštuju zakoni i sluša glas naroda:

“Mnogobrojne borbe tokom stvaranja Srpske države, bitke koje su donosile poraze i pobede, Kosovski boj i nekoliko vekova pod turskom okupacijom, Balkanski ratovi, Prvi i Drugi Svetski rat, ratovi devedesetih godina i napad NATO alijanse… sve to strašno deluje samo kada se izgovori u rečenici. Ipak, to je samo delić onoga što je naša Srbija preturila preko svojih leđa i još uvek nas na tim istim leđima drži i nosi. Danas, kada je Srbija svakim danom sve uspravnija, mislim, dragi moji prijatelji, da je došlo vreme da mi njoj pomognemo.“

Obeležen Dan državnosti u Požarevcu 30056

Vence na Spomenik knezu Milošu Obrenoviću su položile delegacije vojske Republike Srbije, Grada Požarevca, policije, Braničevskog okruga, GO Kostolac,  Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, GrO SNS i GrO SPS.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments