Juče je u velikoj sali Kulturno prosvetnog centra obeležen 4. jun, dan opštine Petrovac na Mlavi.

Iz svima nama poznatih razloga ove godine nije upriličena proslava, već je svečanom akademijom obeležen Dan opštine Petrovac na Mlavi. Kroz svečanu akademiju prisutne zvanice su imali priliku da pogledaju promo film opštine Petrovac na Mlavi o postugnutim rezultatima u prethodnoj godini, kao i kulturno umetnički program.

Prisutnima se prvo obratio predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi, gospodin Milanče Aćimović koji se u svom govoru osvrnuo na izuzetne rezultate lokalne samouprave u proteklom periodu i zahvalio svima na izutetnoj angažovanosti i odgovornosti za vreme vanrednog stanja.

Nakon obraćanja predsednika skupštine prisutni su odgledali film o postignutim rezultatima naše opštine u u protekloj godini, od prošlog Dana opštine do sada. Kompletan promo film možete pogledati na linku: OVDE

Odmah nakon promo filma pristutnima se obratio predsednik opštine Petrovac na Mlavi, gospodin Duško Nedinić:

„Dragi sugrađani, uvaženi odbornici i većnici, poštovani prijatelji,

čestitam vam ovaj važan dan, Dan opštine Petrovac na Mlavi.

Ove godine, pandemija korona virusa izmenila je način na koji obično obeležavamo ovaj svečani dan, ali to nikako ne umanjuje njegov značaj. Naprotiv, vanredno stanje koje je sada iza nas, pokazalo je koliko smo kao zajednica jaki, kada se držimo zajedno i kada smo tu jedni za druge.

S toga, mislim da je sasvim prigodno da ovoga puta Dan opštine posvetimo svima koji su se tokom vanrednog stanja našli u prvim redovima borbe protiv virusa KOVID 19 – pre svega našim doktorima i medicinskom osoblju, kao i ostalom osoblju koje je tokom pandemije radilo u bolnici. Hvala vam što ste ostali na svojim radnim mestima i pokazali hrabrost i brigu za svoju opštinu i zdravlje njenih sugrađana. Veliku zahvalnost dugujemo i svim volonterima i kol centru, koji su sa nama bili sve vreme i pomagali našim starijim sugrađanima i ljudima koji su bili u izolaciji. Vaša pomoć i angažovanje pružali su sigurnost građanima u vrlo neizvesnom vremenu. Hvala i svim donatorima i ljudima dobre volje, koji su doprineli da se prebrodi ova kriza i svojim gestovima vratili veru u ljude.

Život u našoj opštini nije stao, i to je ono najvažnije. Izazov sa kojim smo se susreli, sada je iza nas, a dobre stvari nas tek očekuju. Svesno i odgovorno smo radili i radimo i dalje za prosperitet naše opštine. Već četiri godine zajedno oblikujemo naš Petrovac na Mlavi i verujem da su rezultati svima vidljivi.

Govoreći samo o prethodnoj godini, imali ste priliku da vidite da je urađeno nekoliko kapitalnih projekata. Svakako da su najznačajniji most u centru grada, kao i sanacija brane i vodotokova u Busuru, rekonstrukcija krova u Srednjoj školi „Mladost“ i rekonstrukcija škole u Kamenovu koja je u toku. Zaista veliki poduhvati, pogotovo ako se ima u vidu da je u pitanju infrastruktura koja je decenijama bila prepuštena rubu vremena. Iako su u pitanju velelepni objekti, a naročito most koji ima i estetsku i simboličnu važnost, bitno je da građani znaju da su u pitanju investicije koje su urađene zarad bezbednosti svih nas kao i generacija koje tek dolaze, zarad bolje funkcionalnosti i na taj način podizanja kvaliteta života u ovoj zajednici. Uvek smo se trudili da sve segmente obuhvatimo, zato se ulagalo i u zdravstvo, i u prosvetu i socijalnu i dečiju zaštitu. Zato smo povezivali sela u opštini novim putevima, ali i našu opštinu sa drugim opštinama.

Mi nastavljamo da radimo i gradimo ne samo za budućnost, već i za sadašnjost. Nas tek očekuju sjajne stvari, koliko već do kraja ove godine. Još je nekoliko kapitalnih projekata u planu za realizaciju do kraja 2020. godine. Najnovija vest je da je raspisan tender za izgradnju puta Vezičevo – Zlatovo i za rekonstrukciju pešačkog mosta preko Mlave, u parku.

U planu su još i :

Rekonstrukcija objekata Opšte bolnice : internog odeljenja i hirurgije, grudnog odeljenja, starog grudnog i izgradnja vešernice;

Izgradnja Centra za socijalni rad;
Izgradnja Toplane na biomasu i toplovodne mreže;

Sanacija i rekultivacija deponije i izgradnja transfer stanice sa reciklažnim dvorištem;

Vrlo važna stvar i rešavanje jednog od većih problema je pitanje kanalizacije i vodovoda. Radovi na vodovodnoj mreži planiraju se u više faza, a planirano je i širenje kanalizacione mreže u celom naselju i selima koja se graniče sa sedištem opštine;

Vrlo je važno da napomenem, da su za sve ove stavke, uglavnom odrađeni projekti, da je ostvarena saradnja sa nadležnim ministarstvima i kao i uvek sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, koji će nam pomoći u realizaciji. Nažalost, zbog pandemije, neki su procesi usporeni, ali očekujemo vrlo brzo da se sve ponovo pokrene.

Godina 2020. za sve nas predstavlja, uprkos krizi kroz koju smo prošli, veliku šansu za oporavak, razvoj i unapređenje ne samo javnog, već i privatnog sektora. Naša politika je i dalje ista- otvoreni smo za svaki razgovor, konsultacije, predloge i kritike. To je jedini način da se ovaj proces razvoja opštine Petrovac na Mlavi nastavi. Jako je važno da ovaj period nikako ne smemo da zaboravimo, moramo da postanemo savesniji i svesni da jedino kada brinemo o sebi i jedni o drugima, o sredini koja nas okružuje, nama može biti bolje. Zajednica je jaka onoliko koliko su ljudi koji u njoj žive složni. Zato se nadam, da smo od ovog Dana opštine zajedno jači i da nas dobre stvari tek očekuju.

Dragi gosti, hvala vam što ste uveličali još jedan Dan opštine Petrovac na Mlavi i još jednom svim mojim sugrađanima čestitam njihov dan!

Živeli!“

Autor i foto: Opština Petrovac na Mlavi