Opština Malo Crniće 14. oktobra je ponosno obeležila Dan oslobođenja od okupatora u Drugom svetskom ratu.

Tim povodom položeni su venci na spomen obeležju stradalim žrtvama u prisustvu predstavnika lokalne, Komande garnizone Vojske Srbije iz Požarevca, Opštinske uprave, javnih ustanova i preduzeća i brojnih građana.

Obeležen Dan oslobođenja u Malom Crniću 42857

Posle pesme „Balkanac“ Desanke Maksimović, koju je izgovorila Danijela Božičković Radulović, prisutnima se obratio predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević:

„Neka druga zemlja u sreći sija, / meni si ti uvek najmilija./ Nek` drugu zemlju bogatstvo kiti, / u tebi volim siromah biti. Sem tebe nikud ne dražim blaga / Srbijo draga…

Stihovima iz pesme „Domovina“ Vojislava Ilića, predsednik opštine Malo Crniće je nastavio obraćanje prisutnim građanima, prilikom polaganja venaca na spomen obeležje palim žrtvama u Drugom svetskom ratu:

„Na ovom smo mestu da se setimo svih onih čiji su životi položeni na braniku naše otadžbine, na sve one čiji su životi utkani u našu slobodu. Prolze dani, meseci, godine…prolaze decenije. Srbija je slobodna zemlja, zahvaljujući našim precima, našim herojima.

14. oktobra, sećamo se njih i njihove i njihove žrtve. Skupo je plaćena sloboda. I da mi, i sve naredne generacije smo dužni da odamo počast ne samo onima koji su pali za oslobođenje naše opštine, već svim žrtvama stradalim u borbi protiv fašizma. Srbija je uvek bila na strani pravde, na strani civilizacijskih i svetskih vrednosti. Izborio se naš narod i pobedio fašizam, ali nam je dužnost i obveza da ne dozvolimo da se on ikada ponovi, jer je svetu dosta razaranja, progona i golgote.

Na našu žalost, ratovi su veoma retko zaobilazili Srbiju. 14. oktobar je zlatnim slovima ispisan u istoriji naše Opštine. Dan kada je svanula sloboda, dan koji nikada ne smemo zaboraviti, jer nam je to pouka i amanet.

Možemo imati ili nemati, možemo biti srećni ili tužni, ali moramo biti slobodni, jer samo slobodan čovek može samostalno odlučivati. Samo smo tako sigurni da nam je gen predaka u krvi, samo smo tako sigurni da se nećemo stideti njihovih grobova, šuma, polja, jarkova i svih onih mesta ove zemlje Srbije, gde su ostavili tela braneći svoju čast i slobodu.

Obeležen Dan oslobođenja u Malom Crniću 42857
Natopljen je svaki pedalj ove zemlje krvlju onih koji nisu hteli živeti pod okupatorom. Hteli su samo slobodno nebo, hteli su samo da budu svoji na svome, nikako robovi i nikada sluge. Srbija jača svoju vojsku podučena istorijom, utvrđuje svoje bedeme, i ne razmišljajući da krene van svojih granica, ali je zato čvrsta i odlučna u stavu da svako ko razmišlja da je lak plen – dobro razmisli, da li će bez poziva kročiti na svetu srpsku zemlju. Ponosni smo na 14. oktobar, ponosni smo na naše pretke, ponosni na naše oslobodioce. Živela Srbija!

Slava i hvala poginulima u oslobođenju naše zemlje, u oslobođenju Malog Crnića..“, rekao je predsednik, Mališa Antonijević.

Minutom ćutanja odata je počast stradalim žrtvama i herojima.

Autor i foto: Biblioteka Malo Crniće

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments