Svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomenik srpskom vojniku obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Primirje između sila Antante i Nemačke potpisano je rano ujutru, u 5:20, ali je simbolično stupilo na snagu u 11 časova, 11. dana 11. meseca 1918. godine.

Foto: T. Bogosavljević

“Ovaj poseban datum, sačinjen od četiri jedinice nosi sa sobom oređenu simboliku, kao što je mesto potpisivanja. Rekao bi neko da je okončanje jednog tako velikog stradanja dostojno neke sjajne palate, a ne železničkog vagona. Ipak, sile pobednice, među kojima je bila i naša Srbija, odlučile su da dokument koji je zaustavio reke krvi, bude potpisan upravo tako. Tražeći simboliku u tome, možda možemo razumeti nameru pobednika da taj vagon označi odlazak u smrti i ubijanja, kao i putovanje u budućnost bez ratova.” – rekao Bane Spasović

Na spomenik srpskom vojniku vence su položili predstavnici grada Požarevca, Braničevskog okruga, Vojske, MUP -a, Gradske opštine Kostolac, SUBNOR-a, Gradskih odbora Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, društva za negovanje tradicije ratova i Svesrpski kozački savez.

Foto: T. Bogosavljević

Dan primirja se obeležava u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Belgiji i Novom Zelandu. U zemljama Komonvelta se proslavlja Dan sećanja, dok Amerikanci obeležavaju Dan veterana.

 

Tagged