U Velikom Gradištu juče je, polaganjem venaca na spomenike borcima palim u ratovima za oslobođenje Srbije, obeležen srpski praznik Vidovdan.

Uz opelo, počast stradalima za slobodu Srbije polaganjem venaca odali su predsednik opštine, Dragan Milić, predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine, Društva potomaka ratnika 1912-1920. godine, OO Srpskog pokreta obnove i građani opštine.

“Vidovdan je državni praznik i važan datum u kolektivnoj svesti našeg naroda, jedan od temelja srpskog kolektivnog identiteta. Na Vidovdan 1919. godine potpisan je Versajski ugovor i okončan Prvi svetski rat, na ovaj dan 1921. godine kralj Aleksandar doneo je Vidovdanski ustav i proglasio Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca… Na ovom spomeniku, na njegovim pločama, uklesano je oko 120 od oko 1.560 iz naše opštine, na oltaru otadžbine izginulih ratnika, u periodu od 1912. do 1920. godine“, podsetio je Žarko Živanović.

Obeležen Vidovdan u Velikom Gradištu: Počast stradalima za slobodu Srbije 37879

Na ovaj dan nisu zaboravljeni ni borci i žrtve Drugog svetskog rata. “Molim vas, pričajte svojoj deci i unucima o našem narodu koji je uvek vodio oslobodilačke ratove, nikada se nije borio na drugoj strani.“, poručila je okupljenima Jasna Savić, apelujući da ne zaboravimo na sve koji su stvarali našu zemlju.

Ovom prilikom, venac je položen i na spomenik meštanima Velikog Gradišta streljanim tokom Drugog svetskog rata, na mestu zvanom Prevod.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments