Opština Malo Crniće i mesna zajednica Crljenac obeležili su   21. godišnjicu  od pogibije  bivšeg komadanta ratnog vazduhoplovstva i protivazdušne odbrane, generala, pukovnika Ljubiše Veličkovića.

Tim povodom u  Crljencu, njegovom rodnom mestu na njegov grob vence su položili delegacije  vojske i policije, predstavnici lokalne samouprave Opštine Malo Crniće i predstavnici mesne zajednice Crljenac, kao i mnogobrojni rođaci i meštani sela.

Nakon ceremonije polaganja venaca i simboličnog paljenja sveća prisutnima se obratio predsednik opštine Malo Crniće Mališa Antonijević i pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju poštu generalu, pukovniku Veličkoviću.

Obeležena 21 godina od pogibije general-pukovnika Veličkovića 36337

„Uvaženi gosti, dragi prijatelji, poštovana porodico generala. Navršava se dvedeset i jedna godina od kada nije sa nama, sećanja ne blede oni koji su ga poznavali imali su tu čast, a mi koji tu sreću nismo imali prema njemu osećamo zahvalnost, poštovanje, divljenje.

Častan je poziv biti vojnik, oni posebni, odabrani postaju piloti, takav je bio general Ljubiša Veličković.
Brojne je junake dala ova naša mnogim ratovima namučena Srbija, smenjivali su se agresori, napadali, ugnjetavali, želeli su nametanje svojih političkih ciljeva, ali su naišli na zemlju hrabrih i ponosnih ljudi čelične volje i želje da odbrane svoj narod, svoju teritoriju i svoj kućni prag.
Svaki put kada se Srbija našla na meti velikih sila srpski je vojnik bio spreman da poput svojih predaka stane na branik otadzbine i pokaže svoj patriotizam, svoju veliku ljubav prema svojoj zemlji i svom narodu.

Nikada kao agresor već isključivo postupaući po onome što nam je u genima usađeno ostati sobodan na zemlji na kojoj je sloboda uvek skupo plaćena i upravo nam i pogibija generala pokazuje da nam njegova žrtva nije uzaludna, već samo obaveza koja je ujedno i čast da smo ponosan narod burne prošlosti, ali i jasna poruka za budućnost za sve one koji misle da je Srbija laka meta da dobro razmisle pre nego se usude da vojničkom čizmom kroče na svetu Srpsku zemlju.

Svakim danom Vojska Srbije je sve jača i mnogima to smeta, ali u jedno mogu biti sigurni, nikome nije pretnja već se modernizuje zbog Srbije, da bi se mi kao građani osećali sigurnije.
Odlaskom generala izgubili smo mnogo, izgubio je Crljenac, izgubila je Srbija i naravno njegova porodica. Svake ćemo se godine na ovaj dan pokloniti liku i delu generala Veličkovića i obnoviti sećanja na njegovu žrtvu. Nije uzalud, za našu slobodu žrtvovao je sebe, večno će ostati u našem sećanju, jer velikani to zaslužuju.

Ponosni smo na generala i danas kao i onda kada je gospodario srpskim nebom, za nas je večan i večna mu slava.

Foto: Opština Malo Crniće

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments