Obeleženo dva veka od izgradnje crkve Svetih arhanđela u Požarevcu

Kultura Požarevac Vesti

Na crkveni praznik Sabora sv. arhangela Gavrila u Požarevcu je 26. jula 2019. godine obeleženo dva veka od izgradnje crkve Svetih arhanđela.

Episkop požarevačko – braničevski dr Ignatije Midić uručio je ordenje Svetog apostola i jevanđeliste Luke za, kako se navodi, ljubav koja se ukazuje crkvi Hristovoj i izuzetan doprinos prilikom obnove Saborne crkve Svetog arhangela Mihaila i Gavrila u Požarevcu.

Foto: Grad Požarevac

Orden prvog reda dobili su Vlada Republike Srbije i Grad Požarevac. Ispred Vlade odlikovanje je primio direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, a ispred Požarevca gradonačelnik Bane Spasović.

Foto: Grad Požarevac

Ordene drugog reda Svetog Luke dobili su Aleksandar Janković, Dobrivoje Jovanović, Obrad Pašajlić, Branko Đorđević i Srbislav Stojanović.

Foto:Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Tim povodom je za dugogodišnju saradnju i trud na uređenju i očuvanju svetinja Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo dodeljena Arhipastirska gramata sa srebrnjakom.

Foto:Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Činu uručivanja prisustvovao je i vladika vranjanski Pahomije.

Crkvu Svetih arhanđela podigao je knez Miloš u Požarevcu 1819. godine kao svoju pridvornu crkvu, a u vreme patrijarha Dimitrija ona je postala Saborna crkva Eparhije braničevske sa sedištem u Požarevcu, ponovo ustanovljene 1921. godine.

Foto: P.Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *