Magazin „Forbs” objavio je najnoviju listu najplaćenijih sportista za 2020. godinu, a po prvi put na čelu je jedan teniser.

Rodžer Federer najplaćeniji je sportista na planeti sa zaradom od 106,3 miliona dolara u proteklih godinu dana. Novak Đoković zauzima 23. mesto sa zarađenih 44,6 miliona dolara i prvi je sledeći teniser na listi posle Švajcarca.

Forbs” računa zarade od juna do juna, a u obzir su uzeti i smanjenja plata u NBA, fudbalskim klubovima, postignuti dogovori igrača i vlasnika u američkoj MLB bejzbol ligi, kao i druge posledice izazvane pandemijom korona virusa.

Švajcarski teniser je najveći deo svoje zarade, čak 100 miliona, dobio od reklama, prava na imidž i sličnog, dok je preostalih 6,3 miliona zarada od turnira.

On je iza sebe ostavio dvojicu fudbalera koji su prošle godine zauzimali prva dva mesta, samo ovog puta redosled je zamenjen.

Kristijano Ronaldo je drugi najplaćeniji sportista sa zaradom 105 miliona dolara u proteklih 12 meseci, dok je Lionel Mesi zaradio milion manje. Za razliku od Federera, oni su većinu svojih prihoda zaradili na terenu.

Objavljena Forbsova lista najbogatijih sportista 36195

Slede Nejmar sa 95,5, pa zatim trojica košarkaša: Lebron Džejms (88,2), Stefon Kari (74,4) i Kevin Durent (63,9), a TOP 10 zaključuju golfer Tajger Vuds (62,3) i dvojica igrača američkog fudbala: Kirk Kazins (60,5) i Karson Venc (59,1).

Najplaćenija sportistkinja je teniserka Naomi Osaka, koja je zaradom 37,4 miliona dolara sa trona skinula Serenu Vilijams, koja je na četiri prethodne Forbsove liste bila najplaćenija žena.

Objavljena Forbsova lista najbogatijih sportista 36195
NAOMI OSAKA

Među Top 100 našlo se 35 košarkaša, 31 igrač američkog fudbala, 14 fudbalera, šest tenisera…

Najviše je Amerikanaca, čak 68, Britanaca je pet, četiri Španca, tri Francuza, te po dva Brazilca, Nemca i Japanca, dok 14 zemalja ima po jednog sportistu na listi.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments