U Požarevcu su u toku radovi na obnovi fasade zgrade u kojoj je smešten legat diplomate Miodraga Markovića (1897-1969), nekadašnjeg generalnog konzula Kraljevine Jugoslavije u Njujorku.

Dela su smeštena u zgradi nekadašnje Muzičke škole, u Ulici Voje Dulića, između rodne kuće čuvene slikarke Milene Pavlović-Barili i Narodnog muzeja. Umetničku zbirku čine slike Ljubice Cuce Sokić, Milana Konjovića, Jovana Bjelića, Zore Petrović, Peđe Milosavljevića, Ivana Tabakovića…

Po želji Miodraga Markovića, umetničku kolekciju gradu je predala njegova porodica, a galerija u kojoj je ona izložena otvorena je za javnost 11. oktobra 1982. godine. U januaru ove godine završena je obnova enterijera zgrade, a sada je na redu obnova i njenog spoljašnjeg dela.

U znak poštovanja i zahvalnosti prema Markoviću, Požarevljani su po njemu nazvali ulicu u kojoj se nalazila njegova rodna kuća, u današnjoj Mesnoj zajednici „Burjan“.

Legat Miodraga Markovića

Miodrag N. Marković rođen je u Požarevcu 4. decembra 1897. godine. Pripada pokoljenju koje je doživelo oba svetska rata, prešao sa srpskom vojskom u Albaniju, učio i završio škole u Francuskoj i Engleskoj, i dostigao najviše domete evropske nauke i kulture. Njegova generacija je dala i ostavila svom narodu prave bisere kulture i nauke.

Uprkos velikim fizičkim naporima obrazovala se, upoznavala i primala kulturu drugih naroda, a istovremeno uočavala i izdvajala u našem narodu najveće vrednosti. Visoko obrazovanje, istančan ukus, rad i druženje u diplomatskim predstavništvima širom sveta iznedrili su kod Markovića veliku ljubav prema umetnosti, a posebno prema slikarstvu.

Družeći se sa slikarima on je strpljivo i prefinjeno stvarao umetničku zbirku, koju je pri kraju života poklonio gradu Požarevcu. Ta zbirka, koja je za javnost otvorena 1982. godine, predstavlja srpsko slikarstvo dvadesetog veka i istovremeno govori o Miodragu Markoviću koji je ličnim izborom umetnika i dela otkrio najskrovitiji deo sopstvene duše.

Autor: Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments