Obuka za nove lične pratioce deteta počela je danas, a realizaciju ovog projekta sprovodi Udruženje za negovanje zdravih stilova života „Veritas“ uz finansijsku podršku grada Požarevca. Na realizaciji ove usluge od januara je angažovano 35 ličnih pratilaca, a projektom su obezbeđena sredstva za edukaciju 42 nova pratioca koji su obuku započeli danas.

Predsednica Upravnog odbora Udruženja „Veritas“ , Jasmina Turudić navela je da je obuka sastavni deo projekta „Pilotiranje usluge lični pratilac deteta“ na teritoriji grada Požarevca i da je tokom ove godine već angažovano 35 ličnih pratioca, ali kako je potreba za ovim uslugama sve veća, nastoje da se ideja sve više razvija i bude dostupnija porodicama kojima je ova usluga neophodna.

Usluga ličnog pratioca odnosi se na decu i učenike sa smetnjama u razvoju koji pohađaju pripremni predškolski program, osnovnu i srednju školu. Način na koji se realizuje usluga je putem Interresorne komisije, gde tim stručnjaka procenjuje da li je potrebna i u kom stepenu je potrebna ova vrsta podrške.

Obuka za lične pratioce deteta 23002
Jasmina Turudić, predsednica Udruženja „Veritas“ i Slaviša Stojković, član Gradskog veća, zadužen za socijalnu politiku
Foto: T. Bogosavljević

„Zakonom i pravilnikom o ličnom pratiocu koji je grad Požarevac doneo u decembru 2016. godine određeno je da osobe koje su završile srednju školu, bez obzira na usmerenje imaju mogućnost da to rade. Naime, 2017.godine dodata je još jedna izmena te Odluke, gde je dovoljno da osoba ima završenu samo osnovnu školu kako bi mogla da obavlja uslugu ličnog pratioca.“ – navela je Jasmina Turudić i dodaje da je konkurs otvoren tokom cele godine, preko udruženja „Veritas“, ali i da pre same realizacije obuke Zavod za zapošljavanje upućuje potencijalne kandidate.

Opis posla ličnog pratioca obuhvata poslove koji su vezani za fizičku pripremu deteta, oblačenje, priprema ranca, izlazak iz kuće i bezbedno korišćenje prevoza, zatim boravak sa detetom u predškolskoj ustanovi ili školi, briga o higijenskim potrebama deteta, podrška prilikom hranjennja, kao i u interakciji sa drugom decom i na kraju bezbedan povratak kući. Ovom uslugom su obuhvaćene i neke druge aktivnosti koje se obavljaju za vreme raspusta, kao što su odlazak kod logopeda, defektologa, sportske aktivnosti…

Lični pratioci su angažovani po ugovoru o privremeno povremenim poslovima i njihovo dnevno angažovanje iznosi oko 1.000 dinara.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments