Od Horgoša do Preševa auto-putem. Na to se čekalo decenijama, a gotovo da nije bilo političara koji nije obećavao da će se na omiljeno srpsko more, u Grčku, za vreme njihovog mandata ići bezbednije i brže.

Taj cilj ostvaren je danas. Tačno u 20 sati biće otvorena deonica koja prolazi kroz Grdeličku klisuru.

Grdelička klisura je konačno savladana. Čak 3.500 radnika na južnom kraku Koridora 10 radilo je danonoćno, u svim vremenskim uslovima.

Gradili su se mostovi, vijadukti, petlje, galerije. Probijali su se tuneli, stabilizovale kosine.

Od Horgoša do Preševa auto-putem na more – brže, bolje, bezbednije 18480
Vladicin Hani FOTO: RADE PRELIC

Radovi na kosinama biće nastavljeni i narednih nekoliko meseci, ali to neće uticati na saobraćaj.

Ovaj auto-put povezuje sever i jug Srbije, a meštani sa oba kraja imaju ista očekivanja – da se putuje kraće, brže, bezbednije.

„Neće biti više uskog grla, uvek je bio problem da se prođe kroz Grdeličku klisuru“, rekao je za RTS jedan od građana kojeg je obradovala vest o puštanju saobraćaja kroz ovu deonicu.

Novi auto-put od velikog je značaja ne samo za putnički, već i za robni saobraćaj.

Od Horgoša do Preševa auto-putem na more – brže, bolje, bezbednije 18480
Mosta Vrla

Kod najvišeg i najlepšeg mosta Vrla u 18.30 počinje svečana ceremonija na kojoj će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uslediće vožnja kroz najduži i najsavremeniji tunel Manajle (1.800 metara), koji je građen po nemačkim standardima.

Od Horgoša do Preševa auto-putem na more – brže, bolje, bezbednije 18480

Otvaranju deonice prisustvovaće i predstavnici diplomatskog kora, Vlade Republike Srbije, a očekuje se da gosti budu i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Završetak istočnog kraka trebalo bi da bude na leto, kada će ceo Koridor 10, glavni međunarodni putni pravac kroz Srbiju, biti konačno završen.

Prema podacima „Puteva Srbije“, u 2018. godini je Koridorom 10 i Koridorom 11 prošlo ukupno 53 miliona putnika.

Pratite na RTS-u

Direktan prenos ceremonije otvaranja južnog kraka Koridora 10 možete gledati na Prvom programu RTS-a, u specijalnoj emisiji koja počinje u 17.25. Urednik i voditelj Zoran Stanojević će sa svojim gostima i brojnim ekipama RTS-a na terenu ispratiti svaki detalj.

Autor: RTS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad C
19/05/2019 14:49

……a ja sam mislio da terminom,,Srpsko more ,, naazivaju Dunav ( Dunavsko jezero kod V.Gradista i Goluoca😀😀😀…Uzgred ..SVE sto ovom regionu Srbije keoz koji prolazi ,kao i Republici Srbiji , donosi ovaj nas saobracajni koridor kome je posvecen gornji clanak… kao i svi drugi nasi saobracajni koridori koji se danas projektuju i grade ili su vec izgradjeni…..CITAVOM OVOM REGIONU ISTOCNE SRBIJE (od Pozarevca ,Malog Crnica i Zabara ,Smedereva,Velike Plane i Smederevske Palanke pa do Kladova ,Negotina , Zajecara i Knjazevca ..plus levo i desno Velikom Gradistu, Golupcu, Petrovcu na Mlavi, Zagubici, Kucevu,Majdanpeku,Boru, ) I REPUBLICI SRBIJI….donosi TAKODJE TRANSEVROPSKI Multimodalni saobracajni… Opširnije »