Generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić izjavila je uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da je od izbijanja pandemije korona virusa došlo do povećanja broja slučajeva porodičnog nasilja.

Jedno od naših najvažnijih načela na kojima počiva Savet Evrope je sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, dodala je Biruć, a navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

– Imamo otvorene linije 24 sata, imamo ljude koji su tu da savetuju žene i osobe koje trpe porodično nasilje. Spremni smo brzo da reagujemo i da damo policijsku zaštitu – dodala je ona.

Pejčinović Burić zaključuje da su restriktivne mere veliki izazov, ali da ne smeju nikako da doprinose nasilju nad ženama i decom.

– Efikasne mere za sprečavanje nasilja protiv žena moraju biti deo obnovljenih restriktivnih mera. Pristup servisima za podršku i bezbednost, kao što su sigurne kuće, moraju biti suštinske. Imali smo neke kreativne solucije u nekim zemljama ove godine, recimo, da dozvolimo žrtvama da putuju besplatno na sigurna mesta, ili tokom lokdauna smo ih uz pomoć nekih apoteka ohrabrivali da se javljaju, da usvajaju pravila koja su naučili – prenela je Pejčinovic Burić.