Beograd — Od početka epidemije koronavirusa, bolnica za dečje plućne bolesti u KBC „Dragiša Mišović“ primila je oko 250 pacijenata od nula do 18 godina.

To je izjavila upravnica Olivera Ostojić, koja je za Jutarnji program TV Prve rekla i da je trenutno u dečjoj bolnici smešteno desetoro dece sa njihovim majkama.

Ona je rekla da su proteklih nedelju dana na odeljenju bile smeštene i četiri bebe, od čega tri iz Novog Pazara, čije su majke bile pozitivne na korona virus, od kojih su dve otpuštene, kao i da se bebe primaju u bolnicu na posmatranje iako nisu bile pozitivne na korona virus.

„Manja deca imaju mnogo lakše simptome, neku od te dece ne biste možda ni u dom zdravlja odveli na pregled da nije epidemije. Odrasliji imaju lakšu do srednje tešku kliničku sliku, a kod potvrdjenih upala pluća se propisuje sedam do deset dana terapije“, kazala je Ostojić.

Prema njenim rečima, dok su na početku epidemije korona virusa i kod dece starijeg uzrasta preovladjivali blagi simptomi, u ovom talasu deca starijeg uzrasta idu ka kliničkoj slici kao kod odraslih pacijenata, sa obostranom upalom pluća.

Ostojić je rekla da se preporučuje upotreba zaštitnih maski i za decu, i onu najmanjeg uzrasta, jer su i ona prenosioci, bez obzira što se ne razboljevaju ili imaju blage simptome.

Autor: B92

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments