Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će penzioneri, studenti i zaposleni čija je plata manja od 70.000 dinara moći od srede, 13. maja, da apliciraju za korišćenje novih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji.

Ljajić je, na predstavljanju nove letnje promotivne kampanje „Izaberi svoju avanturu, vidi Srbiju“ u Zemunu, rekao da je to ujedno i poziv ugostiteljima i hotelijerima da se prijave za prihvatanje gostiju sa vaučerima.
Od srede prijava za novih 400.000 vaučera za odmor 35375

Prema njegovim rečima, takvih je do sada 1.500, a očekuje se da će novi ugostitelji i hotelijeri koji će se prijaviti biti iz Beograda i Novog Sada, jer su to novi gradovi u kojima se vaučeri mogu koristiti.

Osim toga, novina u odnosu na prošlu prijavu za vaučere jeste da je povećan obuhvat ljudi koji mogu da se prijave, a među njima su studenti i oni čija su primanja manja od 70.000.

Do sada je limit za zaposlene bio 60.000 dinara, objasnio je Ljajić i dodao da studenti neće moći da koriste vaučere u mestu prebivališta i mestu gde studiraju, kako bi se, s jedne strane, sprečile zloupotrebe, a sa druge, omogućilo studentima da putuju širom Srbije.

On je izrazio uverenje da će tih 400.000 vaučera značajno produžiti turističku sezonu, te da ona neće biti ograničena na dva ili tri letnja meseca, već da će potrajati do kraja godine.

Time ćemo bar delimično smanjiti štetu koja će nastati zbog manjeg broja međunarodnih putovanja, rekao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade je preneo da su procene da će u prvih pet meseci šteta u Srbiji zbog smanjenog broja međunarodnih putovanja biti oko 300 miliona evra, a na godišnjem nivou mogla bi da dostigne i oko milijardu evra.

On je dodao da se, prema procenama Svetske turističke organizacije, šteta u ovom sektoru meri na 910 milijardi evra.

U pogledu međunarodnih putovanja ova godina je realno izgubljena i sve što će se dešavati do kraja godine to će biti pokušaj da se ta šteta smanji, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija je u prva tri meseca imala za osam odsto manji broj dolazaka turista nego u istom periodu prošle godine, dodajući da u poređenju sa međunarodnim dešavanjima, naša zemlja stoji „manje loše“ od drugih.

Procenat međunarodnih putovanja pao je za 22 odsto, a kod nas je taj procenat osam odsto. Mart nam je tu pokvario sve, jer smo u prva dva meseca imali rast veći od 24 odsto, onda je mart pao na 56 odsto zbog krize, objasnio je Ljajić.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments