Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin položio je danas, u krugu kasarne „Rasina“ u Kruševcu, venac na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 125. motorizovane brigade, 58. lake pešadijske brigade, 7. pešadijske brigade i 53. graničnog bataljona.

Pre 21 godinu, na današnji dan, počela je bitka na Košarama i pokušaj NATO da, uz pomoć albanske pešadije, probije redove jedinica Vojske Jugoslavije i izvrši kopnenu agresiju na našu zemlju.
Odata počast poginulim pripadnicima 125. motorizovane brigade 33867

Vulin je rekao da se danas sećamo onih koji su nam odbranili domovinu na Košarama i na Paštriku, onih koji su dali svoje živote, ali izražavamo i zahvalnost onima koji su živi, koji su sa nama.

Pre 21 godinu otpočeo je napad na Košare NATO agresijom, poslednjim velikim i nekažnjenim zločinom u 20. veku, istakao je ministar.

Odata počast poginulim pripadnicima 125. motorizovane brigade 33867
Foto: P.Jovanović

Nakon polaganja venaca, Vulin i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović obišli su u kasarni „Car Lazar“ spomen-sobu Komande za razvoj Rasinske brigade, koja nastavlja tradiciju herojske 125. motorizovane brigade.

U spomen-sobi čuva se sećanje na formiranje, ratni put i angažovanje 125. motorizovane brigade u borbi sa terorističkom OVK na teritoriji Kosova i Metohije, kao i najznačajnija odlikovanja i priznanja dodeljena toj herojskoj brigadi.

U vreme NATO agresije 125. motorizovana brigada izvela je pobedničku bitku na Košarama, čime je stekla državni i međunarodni ugled i značaj u odbrani SRJ od NATO agresije.

Svojom snagom i vatrenim mogućnostima brigada je sprečavala dejstvo terorističke OVK, štitila objekte od vitalnog značaja i branila stanovništvo od napada terorista.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments