Članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na današnjoj sednici većinom glasova nisu podržali amandmane koji su podneti na izmene Zakona o privremenom uređivanju načina pretplate za javni medijski servis, a kojima se predviđa povećanje televizijskih taksi za 70 dinara.

Podneto je ukupno sedam amandmana, a prethodno je i Vlada predložila da se amandmani odbiju.
Izmene zakona predviđaju da se od 1. januara naredne godine televizijska pretplata poveća sa 150 na 220 dinara, što je prvo poskupljenje od 31. decembra 2015. godine.
Izmene zakona predviđaju da se javni servisi RTS i RTV finansiraju iz takse, a delimično i iz državnog budžeta, zaključno sa 31. decembrom 2020.
Prema računici finansista RTS, približno oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, koji uglavnom dolaze od marketinških usluga.

Kako je ranije najavilo Ministarstvo kulture i informisanja, javni servisi – Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine – i ove godine iz republičkog budžeta dobiće četiri milijarde dinara. Od toga bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara.

Sednici odbora prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović i državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments