Borislav „Bora” Stanković (Bihać, 9.jul 1925.— Beograd, 20. mart 2020) bio je srpski košarkaš i trener, kao i dugogodišnji generalni sekretar Međunarodne košarkaške organizacije, a nakon toga i njen počasni sekretar. Jedan je od četvorice „Očeva jugoslovenske košarke”.

Odlikovan je nemačkim Zaslužnim krstom, francuskom Legijom časti i Ordenom za Jugoslaviju prvog stepena. U Košarkašku kuću slavnih uveden je 1991. godine a u FIBA kuću slavnih 2007. Bio je savetnik predsednika predsednika Srbije Borisa Tadića za sport.

Košarka je igra koja oduševljava, ona sama sebi svojom prirodom, svojom unutrašnjom suštinom krči put i osvaja omladinu – govorio je legendarni Bora

Učestvovao je na 28 Evropskih prvenstava, 14 svetskih i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA. To je teško zamisliti.

Preminuo Bora Stanković - "gospodin košarka" 32073

Napustila nas je legenda. Čovek koji je bio jedan od sinonima za košarku. Čovek koji je promenio igru pod obručima u svetskim razmerama. Dugogodišnji sekretar FIBA i član MOK-a – Bora Stanković je preminuo u 95. godini.

Koliko je uticao na sport koji mnogi vole govori i sve što je uradio kao generalni sekretar Svetske košarkaške federacije. U njegovoj eri je uvedena linija za tri poena, promenjena je dimenzija terena. Umesto poluvremena su se igrale četvrtine, sve kako bi se približili NBA.

Bora je bio čovek koji se borio da na Olimpijskim igrama treba da igraju profesionalci iz NBA lige i upravo to se i dogodilo 1992. godine.

Preminuo Bora Stanković - "gospodin košarka" 32073

Kako bi sve to ostalo zapisano negde Bora je pre nekoliko godina na Sajmu knjiga promovisao monografiju pod imenom “Gospodin košarka”. Baš onako kako su ga mnogi i opisivali.

Tada u sali “Ivo Andrić” nije bilo dovoljno mesta da se okupe svi oni koji su želeli da budu deo spektakla, a u knjizi su pored Stankovića govorili mnogi poput Predraga Danilovića, Dejana Tomaševića i mnogi drugi. Poznati reditelj Darko Bajić, koji je režirao film “Bićemo prvaci sveta” je tada dao omaž legendi.

– Otkad sam se upoznao sa gospodinom Borom, ja pamtim taj sjajan duh, tu sjajnu energiju, znam još od tada da me je nešto kod tog čoveka osvojilo.Pitao sam se šta je to. Sada kažem, to je sjajan osmeh ovog čoveka ovde, čika Borin osmeh je i sada tu, na njegovom licu, nikada ga ne napušta – eto, to je ono što osvaja, što pobeđuje sve prepreke i što čini ovoga čoveka tako velikim i neumornim, što ga čini istinskom legendom – pričao je tada Bajić.

Ako za nekog možemo reći da je čovek – košarka, onda je to sigurno Borislav Stanković, legendarni srpski košarkaški trener i funkcioner FIBA u vremenu kada je košarka u Evropi doživela najveću ekspanziju.

Izvor:Poportal,  Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments