Oko 400 trkača, sportista i rekreativaca, svih generacija učestvovalo je u subotu 14.septembra na 3. Kostolačkom polumaratonu.

Trku na 21,1 kilometar uspešno je završilo 280 prijavljenih, dok je distancu od 5 kilometara pretrčalo 56 učesnika. Posebna atrakcija bila je Trka maratončićana 100 metara u kojoj je učestvovalo 52 predškolca.

Održan 3. Kostolački polumaraton : Pobednici Miloš Dajević i Jagoda Stolić 23369

Organizatori trećeg kostolačkog polumaratona su Centar za kulturu „Kostolac”, „Maraton tim Požarevac“, „Viminacium Adventure“, Viminacijum Rimski grad i Legijski logor, a pokrovitelj i ovog već prepoznatljivog sportsko – turističkog događaja su Grad Požarevac i Gradska opština Kostolac.

Start svih trka bio je ispred Sportske hale, dok je prijemni centar, kao i finiš trke, bio u Viminacijumu.

Održan 3. Kostolački polumaraton : Pobednici Miloš Dajević i Jagoda Stolić 23369

Predsednik Gradske opštineKostolac, Serdžo Krstanoski je istakao da je Kostolački polumaraton nova prilika za promociju našeg grada, ali i da se skrene pažnja koliko je trčanje važno za očuvanje i unapređenje zdravlja.

„Mislim da već sada možemo da govorimo o ovoj trci kao sportskoj manifestaciji koja će biti jedna od najvećih u istoriji našeg grada, saskoro 400 prijavljenih trkača, a ja se nadam i više stotina navijača koji će biti uz trasu polumaratona. Imamo učesnike iz cele Srbije: Beograda, Kučeva, Kraljeva, Smederevske Palanke, Prokuplja, Bora, Paraćina, Zrenjanina, Inđije i drugih gradova, ali i iz drugih zemalja što znači da je polumaraton poprimio međunarodni karakter.

Naglasio bih da je kostolački polumaraton, upisan na trkačku mapu Evrope. Tačnije Međunarodna Asocijacija Atleskih Saveza potvrdila je preciznost staze „Trke Legionara“.

Očekujemo da će ova atraktivna sportska manifestacija biti najatraktivnija staza za trčanje u Srbiji i da će okupljati još veći broj trkača, kako bi celoj Srbiji pokazali potencijale i lepote našeg grada.Okupili smo se danas i udružili da istaknemo sport, snagu, izdržljivost, brzinu, i da bi pokazali svima prednost zdravog života i sporta, rekao je Krstanoski, koji je potom dao znak za star ttrka.

Učesnike polumaratona pozdravio je i direktor Centra za kulturu „Kostolac“ Dragan Nikolić izrazivši nadudaće iz Kostolca poneti samo najlepše uspomene.

„Organizacijom ove manifestacije želemo da promovišemo atletiku i sport uopšte i da širimo sportski duh, i negujujemo prave vrednosti. Ujedno i da promovišemo Kostolac kao i sve njegove potencijale”.

Uvod u „Trku legionara” napravili su najmlađi. U „Trci maratončića“ za devojčice najbrže su bile Sofija Bajramović iz Kostolca, Danica Jovanović iz Kostolca i Lola Jordanov iz Petrovca na Mlavi. Kod dečaka, prvi na cilj su stigli Aleksa Bogdanović iz Drmna, Lazar Novković iz Kostolca i Vuk Bogdanović iz Drmna. Pokrovitelj ove trke bila je firma DR 100 IĆ d.o.o. iz Kostolca koja je svim učesnicima podelila slatke pakete. Medalje takmičarima uručio je Dragan Ranisavljev, član Veća Gradske opštine Kostolac.

Održan 3. Kostolački polumaraton : Pobednici Miloš Dajević i Jagoda Stolić 23369

Prvi na cilj na stazi od 5 kilometara stigaoje Slobodan Marinkov iz AK „Dinamo“ iz Pančeva, sa vremenom 18 minuta i 10 sekundi. Drugo mesto pripalo je Bojanu Jociću, atletičaru Bečeja, dok je treće mesto za uzeo Nikola Savić iz AK „Požarevac“.

U ženskoj konkurenciji prvo mesto pripalo je Mileni Milanović iz AK „Požarevac“, koja je ovu deonicu pretrčala za 20 minuta i 38 sekundi. Drugo i treće mesto osvojile suDanica Stojković i Karolina Trifunović, takođe iz AK „Požarevac“.Plakete su im uručili dr GoranNestorović, predsednik Skupštine „Maratontima Požarevac“ i direktor Centra za kulturu „Kostolac“ Dragan Nikolić.

U glavnoj polumaratonskoj trci, učestvovalo je 280 takmičara. Plakete i novčane nagrade najuspešnijima uručilisu predsednik Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski i predsednica SkupštineGradske opštine Kostolac Milena Cerovšek.

Pobednik polumaratona je Miloš Dajević, član AK „Cerski junaci“ iz Beograda, koji je trasu dugu 21,1 kilometar istrčao za 1 sat i 17 minuta. Iza njega su Miloš Dragović, atletičar „Podgoričkog maratona“ i reprezentativac CrneGore na dugim prugama. Treće mesto osvojio je Novica Stojanović iz Kovina, član AK „Apatin“.

Prva dama ovogodišnjeg polumaratona je Jagoda Stolić, članica AK „Cerski junaci“ iz Beograda, sa rezultatom 1 sat 35 minuta i 7 stotinki . Drugo mesto osvojila je Aleksandra Marinkov, takmičarka AK „Dinamo“ Pančevo, dok je treće mesto pripalo Kostolčanki Mariji Pajkić. Najstariji takmičar bio jeo samdeset petogodišnji Vlada Stevanović iz Beograda, a najmlađi sedamnaestogodišnji Petar Jović.

Ovogodišnji Kostolački polumaraton pratila je velika organizacija, bile su uključene i sve nadležne službe, pasapravom možemo reći da je jedna od naj bezbednijih trka u Srbiji.

Sam cilj organizovanja sportskog događaja je promocija atletike, sporta kao društvene vrednosti, odnosno afirmacija sportskog načina življenja, ali i afirmacija samog grada.

Autor i foto: Gradska opština Kostolac

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments