Narodne pesme i igre, narodni običaji i svetkovine, vekovima su okupljali srpski narod.

Na dan Velike Gospojine, na letnjoj pozornici u Oreovici održan je petnaesti jubilarni Festival folklora „Oreovačka šetnja“, koji nastoji da sačuva ono što je najlepše u tradiciji ovoga kraja.

Toga dana u Oreovici se pevalo, igralo i nazdravljalo kao nekada davno, a manifestacija je otpočela zvucima narodnog kola „Oreovačka šetnja“, koju je komponovao i svirao čuveni Oreovčanin Vitomir Životić. Ovoga puta to kolo na harmonici izveo je mladi talentovani instrumentalista Đorđe Grujić iz Oreovice.

Otvarajući ovogodišnju smotru, direktorka Centra za kulturu Jelena Stojadinović je podsetila na biografiju i trag koji je Vita Životić ostavio u srpskoj muzici.

J. Stojadinović

-Već 15 godina članovi KUD-a „Vojislav Ilić Mlađi“ kroz igru, pesmu i muziku čuvaju sećanje na poznate umetnike koji su rođeni baš ovde u Oreovici. Jedan od njih je i Vitomir Životić koji je svojim talentom i svojom „Oreovačkom šetnjom“ doprineo da se ovo mesto nadaleko čuje.

Vitomir Životić je rođen 24. maja 1925. godine u Oreovici i ostavio je veliki trag u razvoju instrumentalne muzike. Punih 11 godina nastupao je na Radio Beogradu, a sve vreme obučavao je mlade harmonikaše. Njegov stil je bio prepoznatljiv jer je njegova harmonika dostojno predstavljala izvornost srpske narodne muzike.

Ako je san svakog kompozitora da ga njegova dela nadžive, onda san Vitomira Životića živi i dalje kroz ove mlade ljude koji svojim talentom, trudom i radom nastavljaju put jednog velikog umetnika. Kroz „Oreovačku šetnju“ za ovih 15 godina prošetali su mnogi igrači, pevači i instrumentalisti i svojim talentom doprineli da ova manifestacija svake godine bude kvalitetnija i bolja, rekla je Stojadinović.

Nastup najmlađih članova KUD-a „Vojislav Ilić Mlađi“

U programu su učestvovali Milan Pajić iz Žabara, solista na harmonici, pobednik Festivala „Prva harmonika Srbije“ u Soko Banji u kategoriji pionira, članovi KUD-a „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Oreovice i KUD-a „Dimitrije Koturović“ iz Beograda, a koncert je priredila Gorana Gačić.

Gosti na manifestaciji

Organizatori ovogodišnje manifestacije su KUD „Vojislav Ilić Mlađi“ iz Oreovice, Centar za kulturu Žabari, Mesna zajednica Oreovica, a pokrovitelj Opština Žabari. Smotri su pored brojnih posetilaca prisustvovali i predsednik Opštine Žabari Jovan Lukić, pomoćnici predsednika Opštine Nebojša Sarić i Zlatan Nestorović, načelnik Opštinske uprave Nebojša Milovanović.

Autor i foto: Reč naroda

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments