Danas je u Ćirikovcu održana manifestacija „Dani polja strnih žita“ uz prisustvo gradonačelnika Požarevca, Saše Pavlovića sa saradnicima i pomoćnika ministra poljoprivrede Aleksandra Bogićevića sa saradnicima.

Na manifestaciji je prikazana 31 sorta ozimih strnih žita. Poljoprivredna savetodavna stručna služba Požarevac organizovana u pet službi, i to ratartstvo, zaštita bilja, stočarstvo, laboratorija i voćarstvo i vinogradarstvo pokriva osam opština Braničevskog okruga sa 160.000 hektara obradivih površina.

Cilj održavanja manifestacije je da poljoprivredni proizvođači mogu videti ponašanje posejanih sorata ozimnih strnih žita na postojeće agroekološke uslove kao i primenjene agrotehničke mere.

„Posebno mi je zadovoljstvo što sam danas došao ovde, u službu koja je, nažalost, nekada bila najjača u Jugoslaviji a i u Srbiji. Posle nekih dešavanja koja su bila veoma loša, ova organizacija je danas pokazala da za ovu službu dolaze bolji dani i uz pomoć ministarstva i lokalnih samouprava Grada Požarevca, mislim da će služba raditi veoma dobro i povratiti svoj stari sjaj. – kazao je u obraćanju prisutnima pomoćnik mnistra poljoprivrede, Aleksandar Bogićević.

„Grad Požarevac je u prošlosti podržavao poljoprivredne proizvođače i kroz svoje subvencije i napomenuću da smo u prošloj godini izdvojili 37 miliona dinara a ove godine nas očekuje isto. Želim vam da danas ponesete nova saznanja koja vam mogu pomoći u vašoj daljoj poljoprivrednoj proizvodnji.“ – izjavio je gradonačelnik Pavlović.

„Za ovo kratko vreme od kada imam čast da budem na čelu ovog kolektiva, uspeo sam da se uverim u odličnu saradnju koju ova kuća ima sa resurnim ministarstvom, lokalnom samoupravom i čitavog Braničevskog okruga kao i svim delovima gde se podiže delovanje poljoprivrede na visok nivo.“ – kazao je prisutnima direktor PSSS, Bojan Stević.

„Kompanija BSP iz Srbobrana je jedina semnska kuća koja se bavi umnožavanjem, doradom i distribucijom semena, sorti i hibrida domaćih instituta „Novi Sad“ i „Zemun Polje“. Veoma sam ponosan što smo ostali na tržištu semena, ne samo žitarica već i kukuruza i soje i što radimo za domaće institute. Konkurencija je u Srbiji veoma velika, veliki broj stranih sorti je ovde prisutan, ali mi smo ponosni kao Institut za ratarstvo i povrtarstvo i drugi instituti, što stavljamo na raspolaganje najkvalitetnije sorte. Uprkos različitim vremenskim prilikama možemo videti da pšenica izgleda veoma dobro.“ – izjavio je prof. dr Miroslav Malešević, direktor semenske kompanije „BSP“.

„Poseban akcenat stavljamo na demo oglede koji služe poljoprivrednicima jer te sorte pratimo barem tri godine i one najprinosnije na području Braničevskog okruga preporučujemo vama kako bi vi u vašim gazdinstvima postigli što veće prinose.“ – izjavila je savetodavac za ratarstvo pri PSS Požarevac, inženjer Jorgovanka Vlajkovac i najavila da će ubuduće posao prepustiti mlađim generacijama, jer, kako je rekla, na mlađima svet ostaje.

Jorgovanka Vlajkovac

U daljij izjavi za medije, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, podvukao je da je značajno što je Grad održao tradiciju Dana polja, koja se održavala i u godinama iza nas a da je poseta pomoćnika ministra pokazatelj ozbiljnosti da Ministarstvo poljoprivrede značajno računa na PSSS Požarevac.

Čitavu manifestaciju ulepšao je Gradski ansambl narodnih igara i pesama u izvođenju spleta narodnih pesama koje je omogućo Centar za kulturu Požarevac.