Oko 73 odsto ispitanika smatra da je potrebno vratiti vojni rok zbog discipline mladih i tradicije.

Stabilno je poverenje i u policiju, mada istovremeno više od 70 odsto građana smatra da je ona korumpirana i da štiti kriminalce povezane sa političarima, političare i finansijske moćnike.

Kada je reč o bezbednosnim pretnjama, građani smatraju da najveće pretnje dolaze iznutra – 73 odsto građana kao bezbednosnu pretnju vidi „belu kugu“ i narkomaniju (69 odsto), a kao najveće spoljne pretnje vidi migrante (20 odsto), velike sile (18 odsto), SAD (17 odsto) i Kosovo (15 odsto).

Na pitanje u šta treba ulagati, građani na prvo mesto zbog koronavirusa stavljaju zdravstvo, zatim nabavku oružja, smanjenje zagađenja, povećanje plata za vojsku i policiju, u odbranu od poplava i druge prirodne nepogode i u opremanje policije.

Ignjatović je istakla da se iz toga vidi da su stavovi građana donekle oprečni, jer misle da najveće pretnje dolaze iznutra, a da treba jačati tvrdu moć i ulagati u vojsku i policiju.

To pokazuje istraživanje „Stavovi građana o bezbednosti“, čije je rezultate predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Podaci pokazuju da je poverenje u institucije bezbednosti stabilno i ponovo je na prvom mestu Vojska Srbije kojoj veruje 65 odsto građana, koji takođe smatraju da u vojsci ima najmanje korupcije, rekla je istraživač BCBP Marija Ignjatović i dodala da građani veruju da Vojska može da zaštiti zemlju.

Do toga dolazi jer posle Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, na trećem mestu građani veruju medijima, a najviše se informišu putem televizija koje ne preispituju kritički ono što govori vlast, kazala je Ignjatović.

Istraživač BCBP Marija Pavlović rekla je da se građani u Srbiji osećaju bezbedno i to pre svega u svom domu, ali da ne misle da državni organi doprinose njihovom osećaju bezbednosti.

Više pročitajte na www.b92.net