U Bavarskoj, u kojoj živi oko 45.000 Srba, biće otvorene škole i u Nirnbergu i Augzburgu, gde će nastavu držati nastavnici iz Srbije, u organizaciji i po programima Ministarstva prosvete.

Najudaljenija tačka na svetu na kojoj đaci slušaju nastavu na srpskom jeziku je Južnoafrička Republika, a najviše učenika u školama koje se poslednjih godina ponovo otvaraju pod okriljem Ministarstva prosvete imaju Švajcarska i Nemačka. Interesovanje naših žitelja u inostranstvu za slanje dece u srpske škole van zemlje ne jenjava i upravo zahvaljujući njihovoj inicijativi od ove školske godine u Nemačkoj su otvorene najnovije dopunske školske ustanove. Oko 120 dece Srba koji žive u pokrajini Bavarska od 1. septembra dobilo je priliku da u našoj školi nauče srpski jezik, upoznaju ovdašnju tradiciju, kulturu i steknu osnovna znanja iz nacionalne istorije i geografije.

Nova srpska škola sa jednim nastavnikom prvi put je proradila u Minhenu, a nedavno ju je posetio i Mladen Šarčević, ministar prosvete Republike Srbije.

Kako je objasnio, mnogobrojni roditelji iz Minhena i okolnih gradova tražili su da njihovi mališani krenu na časove u srpsku osnovnu školu.

– Deca su ranije bila organizovana kroz crkvene kružoke i okupljanja. Ta saradnja sa crkvom zadržana je kroz veronauku i ostale veštine, poput očuvanja folklora i narodne tradicije – objasnio je tokom posete Šarčević.

On je najavio da će u Bavarskoj, u kojoj živi oko 45.000 Srba, otvarati škole i u ostalim gradovima, poput Nirnberga i Augzburga.

U Nemačkoj već postoje dopunske škole u pokrajinama Baden-Virtemberg, Berlin, Hamburg i Hesen, a nastavu sprovode nastavnici iz Srbije, u organizaciji i po programima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U Ministarstvu prosvete dodaju da su, sem u Minhenu, u ovoj školskoj godini naši žitelji u Nemačkoj dobili nove školske grupe i na području konzulata u Frankfurtu, gde su tri nastavnika iz Srbije angažovana za rad sa čak 351 đakom. Južni deo pokrajine Baden-Virtemberg nije imao srpsku školu, pa je ona i tamo otvorena od 1. septembra. Pod nadležnošću našeg konzulata u Štutgartu jedna nastavnica organizuje nastavu za 127 učenika srpskog porekla.

– Otvaranjem škole u Minhenu napravljen je dobar početni korak između prosvetnih vlasti Srbije i Bavarske. Očekujemo da u bliskoj budućnosti potpišemo memorandum o saradnji, kao što smo već učinili sa pokrajinom Baden-Virtemberg, gde se svi dualni vidovi obrazovanja u srednjem i visokom školstvu pojavljuju kao zajednički koncepti rada – rekao je Šarčević.

On je dodao da konačno sva deca u srpskoj dijaspori uče po jedinstvenom planu, na osnovu pravilnika i programa koji važe od početka tekuće školske godine. Kao bitnu novost istakao je i da je posle osam godina pauze konačno izabran koordinator rada naših škola, čije je sedište za Evropu u Frankfurtu, u pokrajini Hesen. To je nastavnica Biljana Bukinac, koja predaje u srpskoj školi u pokrajini Hesen, gde je nastava počela prošle godine i pohađaju je dve grupe od po 120 učenika.

Ministar Šarčević je ukazao i na činjenicu da najviše učenika srpskog porekla trenutno ima u pokrajini Baden-Virtemberg, ali da je cilj da se njihov broj poveća i u ostalim zemljama.

– U toj pokrajini je četiri puta više srpskih đaka u dopunskim školama nego što ih ima u Bavarskoj. Cilj nam je da se i u drugim regijama, ne samo Nemačke, već i Austrije, Švajcarske, Grčke, Francuske i ostalih zemalja u kojima Srbi čine ozbiljne grupacije stanovništva, ponovo otvore srpske dopunske škole ili da se pospeši njihov rad – istakao je Šarčević.

Norveška, Finska i Danska su nove zemlje u kojima je u poslednjih godina počela da se organizuje nastava za decu srpskih državljana u dijaspori. A interesovanje za nastavu na našem jeziku poraslo je u Južnoafričkoj Republici, 8.000 kilometara od naše zemlje, pa su prošle godine tamo formirali i dva dodatna odeljenja. Nove grupe učenika formirane su u pet od deset zemalja u kojima se sprovodi nastava na srpskom. Nova odeljenja poslednjih godina oformljena su i u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Časovi na srpskom jeziku organizovani su od 2009. do 2017. godine i u Kini, a škola se onda ugasila jer više nije bilo đaka.

Praksa da se naši mališani sa prebivalištem u inostranstvu obrazuju na maternjem jeziku uvedena je pre 40 leta, u okviru Jugoslovenske dopunske škole, a u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ponosno ističu da se broj srpskih odeljenja u svetu povećava.

– Planiramo da proširimo nastavu i na ostale zemlje u Evropi i otvaramo škole na drugim kontinentima. To je bitno, jer Republika Srbija ima 5.100.000 raseljenih građana u oko 100 zemalja sveta, a smatramo da su srpski jezik i pismo temelj kolektivnog identiteta Srba u dijaspori i regionu – naglasila je za naš list Milka Andrić, iz Odseka za poslove osnovnog obrazovanja u Ministarstvu prosvete.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments