Svima su nam stari ljudi pričali kako je u vreme komunizma bilo zabranjeno slavljenje crkvenih praznika. Božić, Uskrs, i krsne slave su obeležavani krišom i sa spuštenim roletnama. Po tim pričama, naročito je bilo zabranjeno praznovanje naše, pravoslavne Nove godine, 14. januara po gregorijanskom kalendaru (1. januara po julijanskom). Samo su najhrabriji i najrevnosniji vernici smeli da prkose komunističkim vlastima i da u ponoć  pucaju prangijama, cmaču se uz najlepše želje, jedu, piju…

I večeras se slavi Pravoslavna (Srpska) Nova godina. Hvala Bogu, dočekasmo slobodu veroispovesti, pa ćemo moći do mile volje da se prežderavamo i napijamo. Kako je devedesetih godina prošlog veka došlo do pada komunizma i „vraćanja korenima“, turbo-vernici su uveli opštenarodno proslavljanje Srpske Nove godine, kao još jedan dokaz principa da su Srbi uvek mimo sveta. U želji da imamo što više provoda i razloga za slavlje, zaboravili smo da je praznovanje Nove godine običaj paganskog porekla i da nijedna hrišćanska crkva, pa ni Srpska Pravoslavna Crkva, ne pridaje nikakav značaj ovom „prazniku“, niti ga posebno proslavlja! Zato, ne smatrajte da ste učinili veliki podvig ako se večeras napijete.

OKSIMORON* ZVANI PRAVOSLAVNA NOVA GODINA 5625

Proslava Nove godine u Jugoslaviji je poseban značaj počela da dobija tek posle Drugog svetskog rata, kada se pokušao suzbiti značaj koji je veliki deo hrišćanskog stanovništa sa ovih prostora pridavao proslavi Božića, tako što se pažnja usredsredila na, do tada, manje proslavljanu i religiozno nepopularnu „Novu godinu“. Tako smo danas došli do apsurda da se kao crkveni slavi praznik koji je upravo i „uveden“ kao anticrkveni.

Kao što većina Srba pogrešno smatra Pravoslavnu Novu godinu religijskim praznikom, isto tako ne zna da je Crkvena nova godina 14. septembra po gregorijanskom kalendaru (1. septembra po julijanskom), i da označava dan početka liturgijskog ciklusa (nadam se da se neće naći neko da i ovog dana kiti jelku i čeka Deda Mraza).

Iako je proslavljanje Pravoslavne Nove godine potpuno besmisleno, ipak nije loš izgovor za dobar provod. Uz drage osobe, jelo, piće, muziku, provedite se onako kako vam najviše odgovara. A čujem da će večeras u gradu biti dobra svirka…

………………………………………………………

                   *Oksimoron (grč. oxýmōron: oxys = oštar + moros = tup) je jezička figura (posebna vrsta antiteze) u kojoj se spajaju dva nespojiva, kontradiktorna pojma (antonimi). Npr.: glasna tišina, mlada starost, pametna glupost.

…………………………………………………………..

 

OKSIMORON* ZVANI PRAVOSLAVNA NOVA GODINA 5625

OTKUD RAZLIKA U KALENDARIMA?

Do razlike u kalendarima je došlo kada je papa Grgur XIII 24. februara 1582. obznanio reformu do tada postoјećeg, јuliјanskog, kalendara. Po ovom papi je novi kalendar nazvan gregorijanski (stari se zove julijanski po Gaju Juliju Cezaru koji ga je uveo). Nemački astronom Kristofer Klaviјus i napuljski fizičar i astronom Aloјziјe Lili su uvideli nesavršenost julijanskog kalendara i po toj reformi je iz kalendara izostavljeno 10 dana, tako da je posle četvrtka 4. oktobra 1582. sledio petak 15. oktobar. Prestupna јe svaka godina deljiva sa 4, osim godina deljivih sa 100, kod koјih su prestupne samo one deljive sa 400. Pravoslavne crkve nisu prihvatile ovu reformu kalendara, ni drugi deo prethodnog pravila, pa su godine 1700., 1800., 1900., 2100., itd. prestupne po Јuliјanskom, a proste po Gregoriјanskom kalendaru. Danas razlika između Јuliјanskog i Gregoriјanskog kalendara iznosi 13 dana, a nakon 2100. uvećaće se na 14. dana (što znači da će pravoslavni Božić padati od tada 8. јanuara).

Vladimir Rajčić
Latest posts by Vladimir Rajčić (see all)
0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments