U četvrtak, 26. septembra u 12 časova održava se „Olimpijski čas“, koji ima za cilj da učesnike upozna sa olimpijskim vrednostima kao što su fer plej, poštovanje, radost igre, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Manifestacija će se održati na stadionu Malih sportova, u slučaju lošeg vremena u samoj hali.

Program „Olimpijski čas“ koncipiran je kroz niz obrazovnih interaktivnih radionica: „Olimpijsko igralište“, „Tribina sa sportistom“, „Olimpijska priča“.

„Olimpijsko igralište“ se realizuje na otvorenom i čine ga 5 stanica u 5 boja, koje simbolizuju 5 kontinenata i 5 olimpijskih vrednosti koje se stiču kroz bavljenje sportom: radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma. Svaka vrednost se uči kroz priču, dijalog i vežbu.

Crvena stanica predstavlja Ameriku, i na ovoj stanici učesnici će imati priliku da se upoznaju sa olimpijskom vrednošću RADOST IGRE. Glavna aktivnost je poligon sa više sportova. Učesnici rešavaju zadatak koristeći različite sportske rekvizite.
Žuta stanica predstavlja Aziju i FER-PLEJ, kao olimpijsku vrednost. Posebno kreirana igra Fer-plej košarka je glavna aktivnost na ovom poligonu. Pravila su takva da se učesnici ne pomeraju, već koš.
Kroz zelenu stanicu će biti predstavljena Australija i olimpijska vrednost, POŠTOVANJE. Na ovoj stanici deca će učestvovati u kreativnoj radionici i praviće Olimpijske narukvice.
Crna stanica predstavlja Afriku i olimpijsku vrednost, IZUZETNOST. Na ovoj stanici deca će igrati iks-oks u timovima, koji će se takmičiti ko će pre da sastavi pobednički niz.
Plava stanica predstavlja Evropu kroz olimpijsku vrednost, JEDINSTVO DUHA, TELA I UMA. Zadatak na ovoj stanici zahteva akciju, koordinaciju i razmišljanje. Učesnici će zajednački pokušati da naprave niz od plastičnih kanala i da prebace lopticu od takče A do tačke B.

„Tribina sa sportistom“ se organizuje za učenike starijih razreda koji će imati priliku da upoznaju neke od naših najuspešnijih sportista i u opuštenoj atmosferi saznaju iz prve ruke kako je to biti profesionalni sportista, koje su prednosti bavljenja sportom i zašto je bitno poštovati olimpijske vrednosti kako u sportu tako i u svakodnevnom životu.

Programom su uključeni i najmlađi osnovno-školskog uzrasta koji imaju priliku da kroz „Olimpijsku priču“ nauče više o Olimpijskim igrama i vrednostima kojih se treba pridržavati u životu.

„TreninGo radionica“ je kreirana za decu koja vole da se bave fizičkom aktivnošću, koristeći modernu tehnologiju. Olimpijski komitet Srbije je posvećen razvoju programa koji za cilj ima povećanje svesti o zdravom i aktivnom načinu života, taj cilj se usmerava i kroz korišćenje mobilne aplikacije „TreninGo“.

Svi učesnici Olimpijskog časa dobiće posebno dizajnirane majice, diplome i brošure.

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments