U požarevačkoj Opštoj bolnici danas je održan seminar na temu psihoonkologije posvećen pre svega zdravstvenim radnicima, a predavač je bila Olivera Hajrović, specijalista medicinske psihologije zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske unije kroz INTERREG IPA program prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije.

Zbog očigledne povezanosti između somatskih i psihičkih stanja i velikog uticaja psihe na razvoj somatskih poremećaja poslednjih decenije se intenzivno razvija psihosomatska medicina koja se može smatrati pretečom psihoonkologije. To je savremena naučna disciplina koja počiva na pulističkom shvatanju čoveka kao jedinstva duše i tela i u svom proučavanju kombinuje biološke i psihološke faktore koji su povezani sa nastankom i lečenjem onkoloških bolesti.

Opšta bolnica Požarevac: održan seminar na temu psihoonkologije 37540

„Ona ima dva područja delovanja. Jedno je proučavanje emocionalnih reakcija obolelih, članova porodice i članova medicinskog tima. Drugo jeste proučavanje psihoimunoloških mehanizama i mogućih veza koje postoje između bioloških i psiholoških faktora u nastanku i tokom onkološke bolesti.

Inače, u literaturi i praksi obično se govori o stresu i emocionalnoj krizi obolelih i članova njihovih porodica, a mnogo manje o stresovima zdravstvenih radnika koji su veliki i svakodnevni kod onih koji rade sa onkološkim pacijentima, pogotovo onih koji rade u hospitalnim uslovima“, rekla je Olivera Hajrović.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments