Osam bolnica u Srbiji dobile su ugovore o nabavci laparoskopskih stubova i prateće opreme za minimalno invazivnu laparoskopsku hirurgiju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da će pacijenti u Srbiji prvi put biti operisani najsavremenijim aparatima koji se primenjuju i u bolnicama u Londonu ili Parizu.

Ugovore o nabavci laparoskopskih stubova dobile su opšte bolnice u Jagodini, Požarevcu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Valjevu, Kruševcu, Loznici i Leskovcu u okviru projekta „Lapserb“ koji sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Opšta bolnica u Požarevcu dobija najsavremeniju hirurgiju 21120
Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministar Lončar rekao je na ceremoniji dodele ugovora u Opštoj bolnici u Šapcu da ta oprema omogućava minimalnu intervenciju u operaciji tumora na debelom crevu bez otvaranja stomaka.

„To znači da nema zarastanja rane, previjanja, mogućih komplikacija, pacijent je već posle dva dana na nogama i sposoban je da se vrati svakodnevnim aktivnostima“, naglasio je Lončar.

Kako je rekao, nabavkom laparoskopskih stubova komplikovane i teške operacije više se neće izvoditi samo u Beogradu, već će i bolnice širom Srbije imati opremu i kadar za takve intervencije.

„To znači da pacijenti ne moraju da idu iz svojih sredina u veće gradove već će sve moći da završe u svom mestu bez dodatnih troškova, putvanja, zakazivanja termina, a to je veliki benefit i za pacijenta i za naše zdravstvo i državu“, naveo je Lončar.

Dodao je da je Ministarstvo nabavilo 26 aparata za koje je izdvojeno oko tri miliona evra a koji će biti korišćeni i za operativne zahvate u ginekologiji, urologiji, ortopediji…

„Bolnice su dobile uslugu koju pružaju hirurzi u Londonu i Parizu. To nam je bio cilj, na tome ne stajemo i nastavićemo sa ovim projektom“, rekao je Lončar novinarima posle dodele ugovora.

Lončar je prethodno obišao Opštu bolnicu „Dr. Laza K.Lazarević“ u Šapcu i istakao da nije slučajno izabrao tu ustanovu za dodelu ugovora i pohvalio tu ustanovu za postignute rezultate, nabavku medicinske opreme i unapređenje rada.

Koordinator projekta „Lapserb“ dr Milan Cheranić rekao je od 2015.godine urađeno je 1260 laparoskopskih operacija debelog creva, a od potpisivanja ugobora urađeno je 430 operacija.

„To rezultat kojim Srbija treba da se ponosi. Ovaj program je prepoznat i u regionu i svi žele da sarađuju sa nama, a mi će rado pomoći svima koji to žele“, rekao je Cheranić.

Dodao je da je trenutno 65 hirurga na edukaciji za laparoskopske operacije debelog creva, a Lapserb diplomu, koja je međunarodnog karaktera, do sada je dobilo osam hirurga u Srbiji.

Direktor Opšte bolnice u Šapcu, koja je pre nekoliko dana dobila laparoskpski stub, Slobodan Popović, zahvalio je Ministarstvu što je tu ustanovu uključilo u projekat sprovođenja laparoskopske hirugije u Srbiji.

„Pacijenti u Šapcu uskoro će imati mogućnost da se operisu kao bilo gde u Evropi u najsavremenijim bolnicama“, istakao je Popović.

U okviru projekta „Lapserb“ sprovodi se edukacija specijalista hirurgije za oblast laparaskopske kolorektalne hirurgije, odnosno minimalno invazivne hirurgije debelog creva.

Projekat je nezvanično startovao u novembru 2015.godine posle hirurške radionice u Pančevu, a zvanično je počeo u aprilu 2018. godine kada su ministar Lončar i ugledni svetski hirurg u toj oblasti, profesor Amdža Parvajz iz Velike Britanije, potpisali sporazum o saradnji.

Ideja projekta „Lapserb“ je da se u celoj Srbiji u opštim bolnicama razvije program laparoskopske kolorektalne hirurgije.

Pre nabavke laparoskopskih stubova i prateće opreme neophodno je da hirurzi prođu obuku u jednom od sedam trening centara: KCS, KC „Vojvodine“, KBC „Bežanijska kosa“ i „Zvezdara“, VMA i bolnice u Pančevu i Valjevu.

Do sada je u program uključeno 28 bolnica od čega su sedam trening centri.

Autor: Studio B

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments