Fondacija Ana i Vlade Divac već skoro 10 godina prisutna je na selima širom Srbije sa ciljem da podrži razvoj porodičnih gazdinstava i obezbedi bolje uslove za poljoprivrednike, a posledično i unapredi životne uslove porodica koje žive na selima. Do sada je direktno podržano 701 gazdinstave sa donacijama u vrednosti od preko 110.000.000 dinara. 

Sa željom da se posebno podrže i motivišu mladi da svoju perspektivu vide na selu i da budu uspešni poljoprivrednici smo 2018. godine pokrenuli projekat „Osnaživanje mladih poljoprivrednika„. Pilot projekat je relaizovan tokom 2018. godine u srednjim poljoprivrednim školama u Rumi i Požegi uz podršku Nemačke razvojne agencije GIZ koji je podržao implementaciju projekta.

U 2019. godini su u projekat uključene srednje poljoprivredne škole u Prokuplju, Požarevcu i Požegi. Uz navedene lokalne samouprave, projekat su podržale i Gornji Milanovac, Arilje i Žagubica i formiran je fond za donacije u ukupnom iznosu od 4.716.000 dinara. Na konkurs se prijavilo 56 učenika, od kojih je donacijama podržano njih 33 kojima se nabavlja raznovrsna oprema, mehanizacija, domaće životinje, sadni materijal i drugo prema potrebama svakog pojedinog gazdinstva. 

Osim donacije, začajna intervencija je u tome da se mladi edukuju kako da napišu poslovni plan i da se prijave na druge konkurse i tako dobiju podsticajna sredstva za razvoj porodičnog gazdinstva. Zaključak iz razgovora sa brojnim poljoprivrednicima je da nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima za prijavu za podsticajna sredstva od lokalnog do nacionalnog nivoa. Takođe, svi korisnici dobijaju savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, te predloge za zasnivanje proizvodnja koje su profitabilnije. Posebno savetujemo porodice da gazdinstva registruju na mlade i tako ih podrže u želji da ostanu na selu, ali i da tako postanu konkurentniji na konkursima. 

Realizacija projekta u Požarevcu 

Realizacija projekta je počela u martu 2019. godine kada je učenicima predstavljen konkurs i kada su pozvani da popune formular za biznis plan i da se prijave na konkurs. Samo 10 učenika se prijavilo i predalo adekvatno pripremljene aplikacije za šta su dobili podršku partnera na projektu i podršku profesora srednje poljoprivredne škole.

Pred kraj školske godine, 14. juna, su predstavljeni rezultati projekta i konkursa nakon čega je raspisan tender za nabavku opreme. Fond za donacije učenicima je iznosio 1.446.000 dinara i formiran je doprinosom fondacije Divac od 610.000 dinara, grada Prokuplja od 600.000 dinara i opštine Žagubica od 236.000 dinara. Nabavka je realizovana početkom jula nakon čega je oprema isporučena korisnicima na kućnu adresu. U nabavci je realnizovano 1.445.549 dinara. 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments